Stipanović i Jurišić u TOP 10, odlični Dukić i Marković

JK Mornar

Prestižna i bez ikakve dileme najkvalitetnija regata u sklopu Svetskog kupa u jedrenju – “Princeza Sofija”, čiji je domaćin Majorka, ušla je u samu završnicu, a plasman u TOP 10 kada su jedriličari iz regiona u pitanju, izborili su Tonči Stipanović i Filip Jurišić.

Medal race, na programu je 9. aprila, a posle finalne trke u kojoj će učestvovati Majk Beket (Velika Britanija), Filip Bul (Nemačka), Met Vern (Australija), Tomas Sanders (Novi Zeland), Fin Linč (Republika Irska), Eliot Hanson (Velika Britanija), Filip Jurišić (Hrvatska), Tonči Stipanović (Hrvatska), Pavlos Kontides (Kipar) i Rijan Lo (Singapur), saznaćemo ko je uspeo da stigne do pobedničkog postolja. Bodovna razlika je mala pa svih deset momaka, mogu do medalje.

Privatna arhiva

Tonči Stipanović je od početka pa do medal race regate bio među deset najboljih. U borbu za medalju, Splićanin koji je prošle godine osvojio srebrnu medalju na Olimpijskim igrama, odnosno bronzanu na Svetskom prvenstvu, ulazi sa osmog mesta.

Pravi podvig je napravio Filip Jurišić, koji je kao i Tonči Stipanović član Jedričarskog kluba Mornar iz Splita. Filip, je posle prvog dana takmičenja bio na 73. mestu, a sada sa sedmog mesta napada medalju. Podsećanja radi, Jurišić je prošle godine osvojio srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu.

Hrvoje Duvančić/ regate.com.hr

Uzdanica Crne Gore, Milivoj Dukić i Ilija Marković, pod komandom selektora Ilka Klakora odradili su odličan posao. Dukić je od početka takmičenja imao problema sa prehladom, ali je uspeo da stigne do zlatne grupe, imao je oscilacija, ali je na kraju, u konkurenciji 166 najboljih jedriličara planete zauzeo 40. mesto.

Mladi Ilija Marković koji je nedavno osvojio zlatnu medalju na Otvorenom prvenstvu Hrvatske za jedriličare do 21 godine i koga uskoro očekuje Evropsko prvenstvo u istoj uzrasnoj kategoriji, nije uspeo da stigne do zlatne grupe, ali jeste do zlata vrednog iskustva. Ilija je na kraju zauzeo 80. mesto.

Imago Sports

Od ostalih momaka iz regiona, a najviše ih je bilo iz Hrvatske, Bruno Gašpić je takmičenje zavšio na koti 60, Stipe Gašpić na koti 84, Alek Cvinar na koti 100, a Božidar Golubić na koti 130.

Uzdanica Srbije, Nikola Banjac, koji je tek ušao u seniorske vode, koji poseduje potencijal, ali će mu trebati mnogo rada i truda da pomenuti potencijal pretoči u kvalitet, zauzeo je 110. mesto.

Što se Slovenaca tiče, Žan Luka Zelko je stigao do zlatne grupe, a takmičenje je završio na 21. mestu, dok je mladi Liam Orel zauzeo 103. mesto.