Sjajan dan na EP: Sedam trka – šest finala

Mike Ehrmann, Getty Images

Srpski kajakaši odlično su startovali na Evropskom prvenstvu u bugarskom gradu Plovdivu.

Prvog dana veslane su kvalifikacije na 1000 i 500 metara, a srpski reprezentativci bili su veoma uspešni. Od sedam posada, čak šest ih je izborilo mesto u A finalu.

U trci na 500 metara oba četverca su obezbedila mesto u tri za medalje. Ženska posada u sastavu Nikolina Moldovan, Milica Starović, Kristina Bedeč i Olivera Moldovan obezbedila je direktan plasman u finale pošto je u kvalifikacijama zauzela drugo mesto.

Finale je u subotu od 09:59 po srednjeevropskom vremenu.

Muška posada K4-500 plasman u A finale izborila je posle dve trke, pošto su Nebojša Grujić, Marko Novaković, Stefan Vekić i Vladimir Torubarov u polufinalu zauzeli treće mesto.

Finale muškog četveroseda je u subotu od 10:12 sati.

Direktno u finale plasirala se i Milica Starović u jednosedu na 500 metara. Ona je u kvalifikacijama zauzela treće mesto. Finale K1-500 vesla se u nedelju od 09:05 časova.

Nikolina i Olivera Moldovan bile su uspešne i u dvosedu na 500 metara, a mesto u finalu obezbedile su drugim mestom u kvalifikacijama. Finalna trka je u nedelju od 09:54h.

Srbija će u istoj disciplini (K2-500) imati predstavnike i u muškoj konkurenciji. Dejan Pajić i Ervin Holpert mesto u borbi za medalje izborili su kroz polufinale u kojem su zauzeli drugo mesto. Finale je u nedelju od 10:23.

Marko Tomićević i Milenko Zorić plasirali se u A finale dvoseda na 1.000 metara. Olimpijski vicešampioni mesto u borbi za medalje izborili su direktno iz kvalifikacija u kojima su zauzeli prvo mesto. Finale je u u subotu od 10:41 minut.

Juniorske šampionke Evrope u kanuu jednokleku na 500 metara, Nikolina Mijušković i Nikolina Milić nisu uspele da se plasiraju u finale C2-500 na seniorskom šampionatu jer su u polufinalu zauzele osmo mesto. Mijuškovićevu u Plovdivu očekuje i takmičenje u jednokleku na 200 metara. U ovoj disciplini je pre tri nedelje u Beogradu osvojila zlatnu medalju u juniorskoj konkurenciji.