EP: Dukić u zlatnoj grupi, Jurišić drugi, Kontides 3.

JK Delfin

Nastavljen je šampionat Evrope u jedrenju. Momci iz devojke iz regiona imali su dosta uspeha tokom trećeg dana, koji je ujedno bio i poslednji kvalifikacioni.

Jedriličarke su u klasi Laser Radial odjedrile svih šest regata, dok su momci imali samo jednu trku, s obzirom da je vetar bio isuviše slab da bi se počela šesta regata.

U naredna tri dana, jedriličari u klasi Laser Standard koja je olimpijska klasa za muškarce, odnosno klasi Laser Radial koja je olimpijska klasa za devojke, takmičenje nastavljaju u zlatnoj i srebrnoj grupi.

Povezano

Milivoj Dukić je ostvario primarni cilj i odmah treba naglasiti napravio veliki uspeh, jer je stigao do zlatne grupe, pa će se u preostala tri dana boriti sa momcima koji ciljaju medalju u Gdanjsku. Dukić je na kraju kvalifikacija zauzeo 45. mesto, a sada rasterećen i silno motivisan, želi da se probije ka samom vrhu.

Podsećanja radi, reprezentativac Crne Gore i član kluba Jugole Grakalić iz Herceg Novog je dva puta učestvovao na Olimpijskim igrama, a sada se nada plasmanu na treće. Evropsko prvenstvo je sjajna provera da vidi šta treba da unapredi da bi stigao do Tokija.

Na prvom mestu je trenutno Majk Beket iz Velike Britanije, a na pozicijama dva i tri su dvojica jedriličara iz kluba Mornar iz Splita. Filip Jurišić i Kipranin Pavlos Kontides koji je aktuelni šampion sveta.

U zlatnu grupu, što se jedriličara iz regiona tiče, stigli su Tonči Stipanović jedriličar koji je Hrvatskoj doneo četiri zlata sa šampionata Evrope, srebro sa Svetskog prvenstva i srebro sa Olimpijskih igara. Stipanović je zauzeo 42. mesto i Slovenac Žan Luka Zelko koji je kvalifikacije završio na koti 58.

Mladi i talentovani Hrvati Božidar Golubić i Alek Cvinar, kao i Slovenac Liam Orel šampionat Evrope nastavljaju u srebrnoj grupi.

U konkurenciji Laser Radial koja je olimpijska klasa za jedriličarke, ugled regiona brane dve devojke iz Hrvatske. Posle tri kvalifikaciona dana, Elena Vorobeva je sa kote 31 stigla do zlatne grupe, dok je Sandra Lulić imala jako loš dan, pa je sa 56. mesta pala na 86. Samim tim je ostala bez mesta u zlatnoj grupi, gde će jedriličarske nastaviti borbe za medalju.

Lidersku poziciju drži Ana Marija Rindom iz Danske, druga je Marit Boumester iz Holandije, a treća je Agata Barvinska iz Poljske.

U konkurenciji jedriličara učešće je uzelao 126 takmičara, a u konkurenciji jedriličarki 107.