SP (U21): Ilija Marković osvojio regatu, borba se nastavlja

JK Delfin

Ilija Marković mladi i talentovani jedriličar iz Crne Gore fenomenalno je počeo Svetsko prvenstvo za momke do 21 godine u Poljskoj. Slavio je u prvoj regati, ali je plasman pokvario u drugoj, u kojoj je zauzeo 51. mesto.

Posle Milivoja Dukića koji je nedavno osvojio prvo mesto na regati tokom Olimpijskih igara, ovo je prvi put u istoriji crnogorskoj jedrenja, da neko od jedriličara stigne do prvog mesta na planetarnoj smotri. Međutim, slavlje ume da bude kontraproduktivno, što je videlo već na regati broj dva.

Ilija Marković trenutno zauzima 43. mesto u konkurenciji 138 jedriličara, ostala su još dva kvalifikaciona dana, još četiri regate, a borba za mesto u zlatnu grupu se nastavlja.

Što se jedriličara iz regiona tiče, odlični su bili Božidar Golubić i Bruno Gašpić iz Hrvatske, odnosno Nikola Banjac iz Srbije.

JK Delfin

Božidar Golubić je zauzeo 12. i treće mesto, pa je trenutno sedmi u genaralnom plasmanu. Gašpić je bio šesti i 20. pa je trenutno 14. Nikola Banjac je posle trećeg mesta u prvoj, u drugoj regati zauzeo 57. mesto, pa je trenutno na koti 56.

Posle dve regate, prvo mesto je u rukama Aleksandra Kovalskog iz Francuske, drugi je Finli Dikson iz Velike Britanije, a na trećem mestu je Jaltin Čitak iz Turske. Julijan Hofman, momak iz Nemačke, koji je nedavno na Evropskom prvenstvu za jedriličare do 21 godine, koje je sjajno organizovano u Tivu i Luštici Bay, osvojio zlatnu medalju, trenutno je na 30. mestu, a ovaj podatak najbolje ilustruje kakva je konkurencija u Poljskoj.

U klasi ILCA 6 (Laser Radial) u konkurenciji jedriličarki, ljubitelje jedrenja u regionu su obradovale Ursula Balas iz Hrvatske, koje je posle dva kvalifikacione regate na petom mestu i Karla De Carina koja je na koti osam.

Svetsko prvenstvo u olimpijskim klasama za jedriličare do 21. godine se nastavlja 23. avgusta, kada su na programu dve kvalifikacione regate. Ostaje nam da takmičarima iz regiona, poželimo dobar vetar i plasman u zlatnu grupu.

Komentari (0)

Vidi sve komentare