SP (U21): Marković i Gašpić u TOP 10, borba se nastavlja

JK Delfin/Duško Miljanić

Ilija Marković, Bruno Gašpić, Nikola Banjac i Božidar Golubić, jedrililčari iz regiona, izborili su plasman u finalnu, ili ti zlatnu grupu, na Svetskom prvenstvu u olimpijskim klasama do 21 godine, koje se održava u poljskom Gdinju.

Samim plasmanom u zlatnu grupu u konkurenciji 138 najboljih jedriličara planete u klasi ILCA 7 (Laser Standar), momci iz Crne Gore, Srbije i Hrvatske su napravili ogroman uspeh, ali su nastavili da se bore u finalu.

Posle prvog finalnog dana i dve od šest regata, Bruno Gašpić iz Jedriličarskog kluba Mornar iz Splita je na trećem mestu, dok je Ilija Marković iz Jedriličarskog kluba Delfin iz Tivta na koti 10.

Gašpić koji je jedrio sa najmanje oscilacija od početka Svetskog šampionata, kada su momci iz regiona u pitanju, zauzeo je četvrto i 12. mesto posle prvog dana, bio je drugi, ali je dan završio na sjajnom trećem mestu.

JK Delfin

Ilija Marković iz Crne Gore je po ko zna koji put pokazao da se nikada ne predaje. Posle prve finalne regate i 30. mesta, odjedrio je odlično, zauzeo četvrto mesto, pa je trenutno na koti 10, a u finale je ušao sa pozicije broj devet.

Nikola Banjac iz Srbije, koji je odlično počeo Svetsko prvenstvo, ušao je u zlatnu grupu, ali je nastavio sa slabijim jedrenjem. Zauzeo je 37. i 49. mesto, pa je trenutno na 43. mestu u generalnom plasmanu.

Isto važi i za Božidara Golubića iz Hrvatske, koji je dugo bio pri samom vrhu, a trenutno je na koti 38. Golubić je prve dve finalne trke, završio na pozicijama 56. i 30.

Šampionat sveta se nastavlja 26. avgusta. Trenutno, lidersku poziciju drži Zahari Litlvud iz Australije, drugi je Mateo Paulon iz Italije, a treći Bruno Gašpić iz Hrvatske.

JK Delfin/Duško Miljanič

U konkurenciji jedriličarki koje se bore u klasi ILCA 6 (Laser Radial), ugled regiona brane jedriličarke iz Hrvatske, koje su pokazale dosta oscilacija tokom takmičenja u Poljskoj.

Ursula Balas je posle prvog finalnog dana na koti 31, Nika Manestar je na poziciji 48, a Karla de Carina je trenutno 53.

Lidersku poziciju je dugo držala Marilena Makri, Kipranka, koja je nedavno u Tivtu, osvojila titulu prvaka Evrope, a zatim učestvovala i na Olimpijskim igrama.

Posle prvog finalnog dana, Makri je pala na drugo mesto, prva je Kjara Beninin Florijani iz Italije, a treća Điorđa dela Vale iz Italije.