Vukčević za SK: Svetla prošlost, sadašnjost i budućnost!

JK Delfin/Duško Miljanić

Crna Gora mora da bude ponosna na jedrenje. Četvrti uzastopni plasman na Olimpijske igre, uz čitav niz vrhunskih rezultata u proteklih dvadeset godina, zaslužuju samo reči hvale i maksimalnu podršku svih nadležnih instititucija, medija....

Da bi ljubitelji sporta, kao i oni koji ne prate jedrenje shvatili o kakvom se uspehu radi, sledi malo pojašnjenje.
U olimpijskoj klasi ILCA 7 imao više od 100 hiljada registrovanih takmičara, a na Svetskoj rang listi se nalazi njih 1.500. Na Svetskom prvenstvu u Australiji, na kojem je Crna Gora stigla do olimpijske vize, učestvovalo je 152 jedriličara, a činjenica da su na planetarnoj smotri bila dva takmičara iz Crne Gore je ogroman uspeh. Plasman u finale je podvig, a četvrta viza u nizu, uspeh u domenu naučne fantastike.

Konkurencija u klasi ILCA 7 je objektivno jača nego u tenisu, a usput je daleko zahtevnija. Jedrenje je fizički i mentalno možda i najzahtevniji sport, jer za šest dana velikog takmičenja, svaki dan provedete od 10 do 12 sati na moru, u ekstremnim uslovima odjerdite dve regate, a zatim imate 12 sati za oporavak. Uz to, u izuzetno jakoj konkurenciji, odlučuju nijanse, pa se svaka, makar i najmanja greška na regatnom polju skupo plaća.

Plasman na Olimpijske igre u jedrenje, je identičan plasmanu nekog od sportista iz regiona na Olimpijske igre u plivanju na 100 metara slobodnim stilom, atletici u trci na 100 metara….Milivoj Dukić je bio 21. u generalnom plasmanu, 39. je bio Ilija Marković. Dukić je bio prvoplasirani na listi, kada je sadam olimpijskih viza u pitanju, a Marković osmi. Primera radi, to je gotovo idetnično plasmanu na ATP listi, ako ne i jače.

Hrvoje Duvančić/ regate.com.hr

„Neizmerno smo srećni i ponosni. Milivoj Dukić i Ilija Marković su opravdali očekivanja, izborili su vizu za Olimpijske igre, a to je zaista ogroman uspeh. Odmah moram da naglasim da su svi sjajni rezultati, koji se nižu u proteklih dvadesetak godina, posledica velikog rada, truda i entuzijazma, u konkurenciji sa velesilama koje imaju daleko, daleko veća ulaganja i infrastrukturu, što je logično jer se radi o finansijski daleko jačim i većim zemljama od Crne Gore“, naglasio je za Sport Klub, Predrag Vukčević, predsednik Cnogorskog jedriličarskog saveza, pa nastavio:

„Rekao su u prethodnom razgovoru za Sport Klub da smo ponosni na činjenicu da je Crnogorski olimpijski komitet prepoznao trud, rad i rezultate jedrenje, s obzirom da je Nikola Golubović, posle osvajanja srebrne medalje na Svetskom prvenstvu bio u konkurenciji za najboljeg sportistu Crne Gore. Ponavljam Dukić i Marković su opravdali očekivanja, jer smo očekivali plasman na Olimpijske igre, a u ovom momentu, pored plasmana na Igre, neizmerno nas raduje činjenica da Ilija Marković, Nikola Golubović i plejada mladih jedriličara krče put na velikoj sceni. Nema nikakve dileme da su Marković i Golubović svetla budućnost crnogorskog, evropskog i svetskog jedrenja“.

Getty images

Vukčević je nastavio sa izlaganjem:

„U proteklih dvadesetak godina smo uvek tvrdili da mora i može bolje i više. Od tog stava nećemo odustati. Olimpijska viza je u rukama, ali godina je tek počela. Misli se već okreću ka Evropskom prevenstvu u klasi ILCA 7, na kojem ćemo nastojati da se umešamo u borbe za medalju, Nikolu Golubovića očekuje seniorsko Evropsko prvenstvo u klasi ILCA 6, na kojem je takođe cilj medalja….. Idemo dalje. Jedrenje ima svetlu prošlost, sadašnjost i budućnost“.

Ostaje nam da jedriličarima iz Crne Gore, koji su navikli ljubitelje sporta na sjajne rezultate sa velikih takmičenja, poželimo mnogo sreće i dobar vetar.

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!