"Ovo je farmakološki terorizam i provokacija Rusije"

Getty Images/Andreas Rentz

Trener reprezentacije Rusije Sergej Belanovnazvao je farmakološkim terorizmom pozitivan doping nalaz Aleksandra Krušelnitskija.

On je osvojio bronzanu medalju u mešovitim parovima u karlingu na ZOI u Pjongčangu, ali je ubrzo suspendovan jer je utvrđeno da je koristio nedozvoljena sredstva. Ruski olimpijac je bio pozitivan na supstancu meldonijum.

„Ovo je farmakološki terorizam. To je tačno provokacija protiv Rusije. Istinu zna milion ljudi u Rusiji, a milijardu zna ono što objave BBC i CNN. Rusi ponovo koriste meldonijum, a nema nikakvih detalja. Ovde svako može da se kreće gde hoće, sobarice ulaze u naše sobe. Mislim da bi naš olimpijski komitet trebalo da razmisli kako da izoluje Rusiju na takmičenjima, da idemo sa obezbeđenjem,“ izjavio je Belanov.

Rusi su šokirani i pitaju se zašto bi jedan takmičar u karlingu koristio lek meldonijum, zbog kojeg je bila kažnjena i slavna teniserka Marija Šarapova. Krušelnitskij je suspendovan, sve je potvrđeno i kod Karling saveza Rusije, pošto je i B nalaz još jednom pokazao da je olimpijac prekršio pravila.