Norvežani karlingaši dobijaju trenutak slave

Zimski sportovi 23. feb 201811:16 > 11:19
Ronald Martinez/Getty Images

Međunarodni olimpijski komitet objavio je da će do kraja Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu biti upriličena dodela medalja norveškim karlingašima kojima je bronza pripala pošto je član ruskog tima bio pozitivan na doping.

Olimpijci iz Rusije Aleksander Krušelnicki i Anastasija Brizgalova osvojili su bronzu u mešovitim dublovima pobedom nad Magnusom Nedregotenom i Kristin Skaslijen 8-4. Međutim, nekoliko dana kasnije ustanovljeno je da je Krušelnicki bio pozitivan na meldonijum, zbog čega su Brizgalova i on vratili svoje medalje.

Norvežani su još pre nego što su Rusi vratili bronze tražili da im do kraja Igara one budu uručene jer su zbog dopinga rivala „lišeni trenutka slave“. Skaslijenova i Nedregoten će tako dobiti retku čast da dobiju medalju bez koje su ostali na samim Igrama, pošto takve procedure obično traju mesecima ili čak godinama.

Međunarodni olimpijski komitet trenutno raspodeljuje medalje koje su osvojene na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine, pošto je ponovnim testiranjima utvrđeno da su pojedini osvajači odličja bili pozitivni na doping.

Nadamo se da će ceremonija za osvajače bronzane medalje biti održana pre ceremonije zatvaranja Igara u nedelju. Uvereni smo da će do nje doći, ali ne mogu da kažem kada“, rekao je portparol Međunarodnog olimpijskog komiteta Mark Adams.

Rusi se u Pjongčangu takmiče pod neutralnom zastavom, pošto su suspendovani posle izveštaja koji ukazuje da su poslednjih godina vodili sistemski doping program koji je sponzorisala država. Pozitivan uzorak ruskog karlingaša praktično je stavio tačku na nade Rusa da bi do kraja Igara mogli da dobiju dozvolu da se vrate pod svoju zastavu.

Kanađani su osvojili zlatnu medalju u mešovitom dublu, dok su se srebrom okitili Švajcarci.