Ruski uzbunjivač: Putin je sve znao

Zimski sportovi 23. feb 201819:40 > 20:29
Matthew Lewis/Getty Images

Uzbunjivač Međunarodne antidoping agencije i bivši direktor Moskovske antidoping laboratorije Grigorij Rodčenkov ne prestaje da iznosi optužbe protiv nacionalnih selekcija, ali ukazuje i na veliki problem u samom Međunarodnom olimpijskom komitetu.

Rodčenkov je u razgovoru za BBC naveo da su mnoge nacionalne federacije svesne upotrebe nedozvoljenih sredstava, ali nisu zainteresovane za rešavanje tog problema.

„Uopšteno rečeno, MOK i olimpijski sport su u velikoj krizi, potrebne su reforme, ali to zahteva pre svega veliki novac. U svetu sporta postoje oni „nepopravljivi“, to su oni koji bez obzira na kazne nastavljaju da ilegalno transportuju, prodaju, ali koriste doping. Mi moramo takve stvari kazniti iako, generalno, mnoge zemlje nisu zainteresovane da optuže svoje vodeće sportiste“, navodi Rodčenkov.

MOK se suočava sa najvažnijom odlukom, da li će dozvoliti Olimpijcima iz Rusije da se na zatvaraju ZOI pojavi sa ruskom zastavom. Ukoliko im skinu suspenziju nacionalnih obeležja to bi bila „najgora odluka“ navodi ruski uzbunjivač.

U „strahu za sopstveni život“ Rodčenkov je promenio ne samo mesto boravka već i lični opis.

Dodaje i da „olimpizam može sa umre“ ukoliko ne dođe do radikalnih reformi MOK u sistemu borbe protiv „prljavih“ takmičara i da je organizacija falsifikovala antidoping pokret koji je „sabotiran od internacionalnih sportskih federacija“.

Novinarima je, takođe, naveo da je upoznat i sa dopingom u Velikoj Britaniji, ali nije hteo da navodi imena problematičnih sportista.

„Ne želim sada pred kamerama da kažem kad su Igre u toku, ali svesan sam ekstremno sumnjivih slučajeva u britanskom sportu“.

Još jednom je ponovio durektnu umešanost državnog vrha u sistematski doping na ZOI u Sočiju.

Mutko je znao apsolutno sve šta se događa i raportirao je direktno predsedniku Putinu. Mutko mi je sam rekao da to radi. Putin je demantovao, ali to je uobičajena situacija“.

Novinari BBC posetili su Rodčenkova na tajnoj lokaciji u Sjedinjenim državama, a Rus je sve vreme imao masku na licu jer se boji odmazde svojih sunarodnika.

Uveren je da će ukoliko se vrati u Rusiju biti zatvoren i mučen, najverovatnije u nekoj psihijatrijskoj klinici.