Novi doping skandal – pominju se Hrvatska i Slovenija

Zimski sportovi 20. mar 201917:18 > 17:21
Patrik Stollarz Bongarts

Nemačko tužilaštvo objavilo je da je barem 21 sportista iz pet sportova imalo veze sa doping programom koji se protezao širom sveta, a pominje se da je do zabranjene transfuzije krvi dolazilo i u Hrvatskoj i Sloveniji.

Austrijska policija je uhapsila petoro takmičara na Svetskom prvenstvu u nordijskim disciplinama prošlog meseca, a od tada se sve proširilo i na biciklizam. Trenutno postoje indicije da se biciklizmom ne završava spisak sportova koje potresa taj skandal.

Tužilac Kaj Greber je izjavio da postoje slučajevi krvnog dopinga u barem deset različitih zemalja od kraja 2011. godine. Uz to je naglasio da postoje dokazi o trocifrenom broju slučajeva o povlačenju uzoraka i davanja novih širom sveta. Sportisti koji su umešani u skandal su iz osam zemalja, objavio je Greber, bez navođenja njihovih imena. Ipak, naglašeno je da su od pet sportova tri zimska.

Zabeležen je trocifreni broj slučajeva o vađenju krvi, a potom transfuziji širom sveta. I to se dešavalo u Nemačkoj, Austriji, Italiji, Švedskoj, Finskoj, Estoniji, Hrvatskoj, Sloveniji i na Havajima“, istakao je Greber.

Otkako je petoro skijaša uhapšeno u Zefeldu prošlog meseca, još jedan estonski skijaš je priznao doping, a dvojica austrijskih biciklista koji su učestvovali na Tur d‘Fransu su suspendovana. Pored skijaša, uhapšeno je još petoro sportskih radnika u Nemačkoj i Austriji, a među njima je i doktor Mark Šmit, koji je radio sa profesionalnim biciklistima.

Istrazi nemačkog tužilaštva prethodile su tvrdnje austrijskog skijaša Johanesa Dira u jednom dokumentarcu. On je posle Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. priznao da je primao transfuzije, kao i da je koristio EPO i hormone rasta na nekoliko mesta u Nemačkoj.

Austrijska policija je ranije otvorila istragu pošto se na društvenim mrežama pojavio snimak na kojem se navodno vidi skijaš Maks Hauke usred transfuzije krvi.