Fajtova: Ova pobeda je važnija od olimpijskog zlata

Alpsko skijanje 18. dec 201721:29 > 22:01
Getty images/Michel Cottin/Agence Zoom

Pošto je u nedelju trijumfovala u superveleslalomu u Val d'Izeru austrijska skijašica Ana Fajt bila je u suzama. To je njena 15. pobeda u Svetskom kupu, a ona ju je okarakterisala kao najvažniju u celoj svojoj karijeri.

Dvadesetosmogodišnja skijašica trku je završila u vremenu 1:05.77 ispred Tine Vajrater iz Lihtenštajna, koja je u cilj ušla sa 48 stotinski zaostatka za pobednicom i Italijanke Sofije Godže (+0.51).

Ovo je ono o čemu sam dugo sanjala, da pobedim još jednom. Osećaj je zaista jak, vrlo je emotivno i neverovatno da se nešto ovako dogodilo. Nekoliko suza je već poteklo. Uvek moram da mislim na to koliko mi je bilo teško poslednjih par godina i kroz šta sam sve morala da prođem„, istakla je Fajtova.

Pošto je u oktobru 2015. godine zadobila tešku povredu kolena, trostruka svetska šampionka imala je dve operacije. Hiljadu i jedan dan od svog poslednjeg trijumfa, 22.marta u Meribelu, ona je upisala još jednu pobedu. 

Ova pobeda je iznad svega. Proći kroz sve kroz šta sam ja prošla i vratiti se na vrh je nešto najteže sa čime jedan sportista može da se suoči u karijeri. Zbog toga ova pobeda ima mesto broj jedan. Do olimpijskog zlata i prvog mesta u ukupnom poretku bilo je teško doći, ali ovo je nivo iznad tog„, smatra dvostruka osvajačica Kristalnog globusa.

Devojka rođena u Salcburgu priznaje da je tokom postoperativnog oporavka razmišljala da odustane.

Spasilo me je to što je mnogo ljudi verovalo u mene i dalo mi snagu da nastavim da skijam. Na prvom mestu je to Skijaški savez Austrije i Peter Šreksnadel, koji su me neverovatno dobro podržavali u poslednje dve godine. Tu je i moj tim fizioterapeuta, koji se pobrinuo da ponovo mogu da skijam bez bolova. Sve vreme sam osećala da još nije gotovo„, istakla je Austrijanka i dodala da se ponovo oseća spremnom za vrhunske rezultate:

Ne mogu ništa da obećam jer ima dana kada se osećam odlično, a ima i onih kada je malo gore. Ova pobeda je neverovatno bitna za moje samopouzdanje. Na pravom sam putu i znam da mogu. Radujem se svemu što dolazi„, zaključuje Fajtova.

Sledeća trka u kojoj će Fajtova učestvovati biće trka veleslaloma u u francuskom Kurševilu u utorak 18. decembra.