Brinjone kroz maglu u istoriju: Kamermani tražili skijašice

Federika Brinjone
Jonas Ericsson/Agence Zoom/Getty Images

Veliki broj Norvežana okupio se oko strme staze u Kvitfjelu danas po magli, vetru i klasičnoj skandinavskoj zimi u nadi da će miljenica nacije Ragnild Movinkel pobediti u poslednjoj trci u karijeri pred svojim zemljacima.

Bajka se, ipak, nije dogodila.

Movinkel je po gotovo nemogućim uslovima za skijanje završila kao deseta u „super dži“ trci za Svetski kup, ali je svejedno ispraćena ovacijama – kako publike, tako i njenih rivalki.

Ragnild Movinkel
Jonas Ericsson/Agence Zoom/Getty Images

Pobedu, i to ubedljivu, odnela je Federika Brinjone sa 61 stotinkom prednosti u odnosu na Laru Gut-Behrami iz Švajcarske i 79 stotinki brže od trećeplasirane Čehinje Ester Ledecke, koja se popela na podijum posle tri godine.

Brinjone (33) je tako postala prva Italijanka sa 25 pobeda u Svetskom kupu, od kojih je četiri ostvarila ove sezone.

„Svakako uvrnuta trka za sve nas, bio je ovo naporan dan za devojke“, rekla je Brinjone, čija je tehnika došla do izražaja po slaboj vidljivosti.

Screenshot rezultati.com

U pojedinim trenucima i kamermanima je bilo teško da uoče takmičarke na stazi.

Trka je u jednom trenutku morala da bude prekinuta i nastavljena je tek posle dva i po sata.

Do kraja sezone ostala je još samo jedna „super dži“ trka, a Gut-Behrami sada ima 69 bodova prednosti nad Koni Heter iz Austrije u trci za mali kristalni globus u drugoj najbržoj disciplini alpskog skijanja.

U generalnom plasmanu, Brinjone je neznatno smanjila zaostatak za Švajcarkinjom na 326 bodova. Do odluke o osvajačici velikog kristalnog globusa, koji je u prethodne dve sezone pripadao teško povređenoj Mikaeli Šifrin, ostalo je još šest trka, tako da Italijanka i dalje ima kakvu-takvu šansu da stigne i prestigne vodeću.

Vodeća u trenutku povrede bila je Šifrin, ali je Amerikanka u međuvremenu pala na treće mesto.

Karavan će se iz Norveške preseliti u susednu Švedsku, u popularno skijalište Ore, gde će se narednog vikenda voziti veleslamom, pa slalom.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare