Dobro jutro uz Tur de Ski i Turneju, pa selidba na Ostrvo

Zimski sportovi 31. dec 202016:08 > 16:11 0 komentara
Garmišpartenkirhen
Getty Images/Adam Pretty

Prvi dan Nove godine decenijama unazad bio je rezervisan za mamurluk, hladne obloge i čašicu rasola, dok su ljubitelji sporta željno čekali evrovizijski signal iz Garmišpartenkirhena, kako bi uživali u ludoj atmosferi i vratolomijama "ljudi ptica" na drugoj stanici Novogodišnje turneje četiri skakaonice.

Tu tradiciju, oni najverniji, sigurno neće izneveriti i ovog puta, uz dodatak da poslednjih 15 godina, pre koncerta Bečkih dečaka i legendarnog Radeckog marša, odgledaju i start, sada već tradicionalnog Tur de Skija, najatraktivnijeg takmičenja u nordijskom trčanju.

A kad se sve gore spomenuto okonča i kada se pojedu ostaci pečenja i ruske salate, večernji časovi biće rezervisani za udobnu fotelju i Premijer ligu.

Povezane vesti

U najavi Tur de Skija trebalo bi znati da će u odsustvu, od koronavirusa uplašenih Norvežana, verovatno dominirati Rusi, dok će se kod žena odvijati velika borba Šveđanki, Amerikanki i Ruskinja.

U Garmišu, sve oči domaće javnosti biće uprte u Karla Gajgera, svetskog šampiona u letovima, koji je pobedio na prvoj stanici Turneje u Obersdorfu.

A da li će Nemci slaviti na kraju, pitaće se svakako i Markus Ajzenbihler, petoplasirani na prvom takmičenju. Veliki rivale, Nemci će imati u Norvežanima, Marijusu Lindviku i Halvoru Granerudu, dok će Kamil Stoh, Štefan Kraft i Anže Lanišek pokušati da se umešaju u borbu za sam vrh.

U četvrtak, u kvalifikacijama baš je Lanišek bio prvi sa skokom od 139 metara i čak 138.6 bodova, dok je drugoplasirani Halvor Granerud imao 0.5 bodova manje, iako je skočio četiri metra više (143 m). Treće mesto pripalo je Ajzenbihleru (135.5 m), četvrto Štefanu Kraftu (137 m), a peto pobedniku Obersdorfa Karlu Gajgeru (132 m).

Jedino što će nedostajati kompletnom novogodišnjem ugođaju, kako na stazi u švajcarskom Val Musteru, tako i na „Olimpijskoj” skakaonici, ali i stadionima u Engleskoj su svakako navijači. Definitivno, bez njih nije isto.

Zato ćemo utehu pronaći u TV signalu, dobrom raspoloženju i nadi u bolje sutra.