Kineski hokejaši će ipak nastupiti na Igrama u Pekingu

Kina hokej na ledu
AP Photo/Shuji Kajiyama

Kineska muška reprezentacija u hokeju na ledu neće biti uklonjena sa turnira na Zimskim olimpijskim igrama sledeće godine u Pekingu, saopštila je u utorak Međunarodna hokejaška federacija (IIHF).

Kini je zagarantovano mesto na turniru u hokeju na ledu zbog statusa zemlje domaćina, ali predsjednik IIHF, Lik Tardif je rekao u septembru da bi muška reprezentacija mogla biti izbačena sa turnira zbog „nedovoljnog sportskog kvaliteta“.

Tardif je u septembru izrazio zabrinutost da bi ubedljivi porazi kineskih hokejaša na ZOI u Pekingu, mogli negativno da utiču na turnir i hokej na ledu u celini. Međutim, sada je promenio mišljenje.

„Da budemo jasni, IIHF neće ukloniti kinesku reprezentaciju sa Olimpijskih igara. Status muške reprezentacije kao domaćina olimpijskog turnira u hokeju na ledu potvrdio je Kongres i ostaje nepromenjen“, rekao je na sastanku Izvršnog odbora IIHF u Cirihu.

IIHF je u saopštenju dodao kako sarađuje sa Kineskim savezom hokeja na ledu na organizaciji dve utakmice kineske reprezentacije. Kineski reprezentativci igraće kao deo ekipe Kunlun Red Star na dve utakmice KHL lige, nakon čega će se Odbor IIHF ponovo sastati, kako bi raspravljalo o sledećim koracima.

Kunlun Red Star se takmiči u KHL ligi od 2016. godine, a u svojim redovima ima svega šestoricu kineskih hokejaša.

Komentari

Vaš komentar