Kostelić kritikuje: Industrijski slalom proizvodi robote

Zimski sportovi 18. mar 202312:29 0 komentara
Ivica Kostelić
REUTERS/Ruben Sprich

Legendarni hrvatski skijaš Ivica Kostelić javno je kritikovao Mešunarodnu skijašku federaciju (FIS) i njene čelnike.

Kostelić se požalio na postavke staza koje se postavljaju sve lakše i lakše te samim time skijanje i slalom postaju sve manje zanimljivi za gledanje.

„Dragi FIS, Džon Ilijaš, dragi takmičari, treneri i ljubitelji skijanja… Pogledajte ove dve fotografije.

Obe fotografije prikazuju slalomsku vožnju. Prva je snimljena verovatno pre 50 godina, a druga je snimljena nedavno na trkama Evropa kupa u Leviju.

Ogroman kontrast ove dve slalomske postavke savršen je primer nazadovanja, omaložavanja i upornog zanemarivanja slaloma.

Kako je moguće da smo išli iz jednog stanja u drugo? Kako je moguće da sportisti, trening i tehnologija idu napred, a kriterijumi padaju na dno?

To je, naravno, proces koji traje. Degradacija visine kriterijuma bila je spora, ali postojana, nivo je urušen zbog godina pogrešnih odluka, kratkoročnih modela bez jasne perspektive i sportskih načela.

Sada će tužna era industrijskog slaloma nastaviti da proizvod mehaničke robote koji će izbegavati i pogrešno tumačiti atletske vrednosti.

Reputacija slaloma (i alpskog skijanja) izgrađena je na slalomima poput onog starog sa slike. Što se mene tiče, uvek ću se čuditi kako svi sportovi vode računa o kriterijumima, usklađuju ih sa nivoom koji stalno ide napred, a skijanje ide prema nazad. Ugled se već počeo gasiti i mladi se traže negde drugdje ‘citius, altius, fortius’.

P.S. Pokušajte da pronađete svoj put kroz dobri stari slalom. Moraćete barem da razmislite”, napisao je Kostelić.