Lindzi Von – prva žena koja je skijala na Štrajfu

Zimski sportovi 20. jan 202315:32 7 komentara
Lindzi Von
Jorg Mitter / Red Bull Content Pool

Legendarna američka skijašica Lindzi Von vratila se na skije i postala prva žena koja je odskijala spust na Štrajfu u Kicbilu, a ujedno je prva generalno koja se usudila da to učini noću.

Pročitajte još

Vonova je osvojila sve što se može osvojiti pre povlačenja 2019. godine, ali joj je tada preostao još jedan cilj, a to je da se okuša na legendarnoj pisti.

Štrajf se smatra jednom od najvećih izazova za skijaše u Svetskom kupu, a na njoj Amerikanka nikad nije mogla da se trka iz jednog prostog razloga, a to je što se na njemu takmiče samo muškarci. Vonova je želela da se čak takmiči u zvaničnoj trci sa muškarcima pre nego što je završila karijeru, ali dozvolu Svetske skijaške federacije za to nije dobila.

“Tek kada skijate na Štajfu možete da kažete da ste pravi spustaš. Štrajf je vrh svih spustova, najteža staza na svetu. Niko nije verovao da ja to mogu. Posle svih mojih povreda, dobiti priliku koja se pruža jednom u životu i krenuti sa starta na Štrajfu i ispuniti san je neverovatno”, rekla je Vonova, “Oduvek sam imala poštovanje prema muškarcima koji su skijali Štrajfom, ali je ono još veće sada jer je jedno spustiti se, a drugo skijati da biste pobediti. Sada mogu u potpunosti da razumem šta to znači. To mi je dalo bolji uvid u to koliko su zaista ti skijaši neverovatni”.

Vonova nije skijala spust četiri godine, a dugo se pripremala za izazov na Štrajfu, uprkos teškim povredama kolena koje je doživela tokom karijere. Za posebnu priliku koju je dobila ove nedelje pozajmila je skije svog sunarodnika Rajana Kokran-Sigla, a spremio ih je njen bivši serviser Hajnc Hemerle.

“Osećala sam se kao da skijam preko ivice sveta. Mislim da nikada u životu nisam bila toliko nervozna pre starta. Tražim uzbuđenje, zavisna sam od adrenalina i volim da guram sebe do granica, da sam na ivici toga da budem uplašena. Živim za ovakve izazove”, naglasila je Vonova.

Lindzi Von Lindzi Von
Jorg Mitter / Red Bull Content Pool
Lindzi Von Lindzi Von
Jorg Mitter / Red Bull Content Pool
Lindzi Von Lindzi Von
Jorg Mitter / Red Bull Content Pool
Lindzi Von Lindzi Von
Jorg Mitter / Red Bull Content Pool
Lindzi Von Lindzi Von
Jorg Mitter / Red Bull Content Pool

Amerikanka iza sebe ima neverovatne uspehe, među kojima se izdvajaju olimpijsko zlato u spustu, 82 pobede u Svetskom kupu, u kojem je osvojila četiri velika Kristalna globusa i još 16 malih.

Pobedu na prvom spustu u Kicbilu odneo je austrijski skijaš Vinsent Krihmajr, a drugi je na programu u subotu od 11.30.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare