„Nacionalnog heroja nema, Jane Ahonen je sad običan čovek“

Zimski sportovi 13. okt 202118:42 0 komentara
Jane Ahonen, Četiri skakaonice
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Legendarni ski skakač Jane Ahonen izjavio je da je srećan što danas ima priliku da živi kao 'običan čovek'.

Jane Ahonen je jedan od najpoznatijih skakača svih vremena, čovek koji je Finskoj doneo dva olimpijska srebra, pet titula šampiona sveta i koji je pet puta trijumfovao na turneji ‘Četiri skakaonice’ i dva puta osvajao ‘kristalni globus’. Čak dva puta se vraćao iz penzije. A sada se bavi potpuno drugim stvarima.

Legendarni Finac je potpuno napustio sport. Otišao je iz nacionalnog saveza i pronašao je novi posao – Ahonen se posvetio automobilima. Tačnije, on dizajnira, popravlja i prodaje luksuzne kampere.

„Mogao sam da radim u Savezu, čak i uz bolju platu. Ali previše me je to podsećalo na život koji sam imao kao profesionalni sportista. Bilo je puno putovanja, bio sam odgovoran za ceo tim. Nešto mi je nedostajalo“, objasnio je 44-godišnjak.

„Od detinjstva sam pravio i popravljao motocikle i automobile. Ja sam zanatlija i prodavac. Uglavnom se fokusiram na kampere, ja ih pravim i prodajem. Takođe, radim i na njihovom opremanju, redizajniranju… Mušterije me pozivaju i traže od mene da im instaliram određene stvari. Drago mi je što konačno mogu da živim kao običan čovek. Lepo je doći na posao, znajući da ću imati vremena za sebe kada se vratim kući“.

Istakao je legendarni ski skakač da ne voli da ga povezuju sa onim što je učinio kao sportista.

„Naglašavam da Jane Ahonen, nacionalni heroj Finske, više ne postoji. Imao sam priliku da vodim privilegovan život, ali je srećom to vreme prošlo“, zaključio je.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!