Odermatu rekord Svetskog kupa, Kranjecu bronza u veleslalomu

Zimski sportovi 18. mar 202313:28 0 komentara
Giovanni Auletta/Agence Zoom/Getty Images

U poslednjoj trci veleslaloma sezone slavio je Marko Odermart koji je postavio rekord po broju osvojenih poena, a Slovenac Žan Kranjec osvojio je treće mesto u ukupnom poretku veleslaloma u Svetskom kupu.

Marko Odermat slavio je u Soldeu u ukupnom vremenu 2:19.64. Švajcarac je iza sebe u poslednjoj veleslalomskoj trci sezone ostavio Henrika Kristoferesena (+2.11) i Marka Švarca (+2.29).

Sa 2.042 boda u generalnom plasmanu, uz veliki Kristalni globus, Odermat je oborio i rekord po ukupno osvojenim bodovima u jednoj sezoni. Švajcarski skijaš tako je oborio dve decenije star rekord koji je sa 2.000 bodova u generalnom plasmanu držao Herman Majer. Apsolutni rekord drži Tina Maze za sezonu koju je završila sa 2.414 bodova.

U generalnom plasmanu su iza njega ostali Aleksander Amot Kilde (1.340) i Henrik Kristofersen (1.094).

Veliki uspeh, iako nije blistao na poslednjoj trci sezone, u poretku veleslaloma ostvario je Slovenac Žank Kranjec koji je osvojio bronzanu medalju sa ukupno 464 boda. Najbolji je naravno Odermat sa 840, a Kristofersen na drugom mestu ima 660. Kranjec je tek treći Slovenac, posle Jure Košira i Bojana Križaja, koji je u Svetskom kupu osvojio medalju u veleslalomu.