Stiven Holkomb – tragičan kraj zaštitnog lica boba

Ostale vesti 8. maj 20170:06 > 0:53
Getty images/Harry How

Član američkog tima u bobu četvorosedu sa Olimpijskih igara u Vankuveru 2010. godine Stiven Holkomb pronađen je mrtav u subotu u 38. godini. Njegova životna priča je bila puna uspona i padova, a na kraju se ipak završila tragično.

Holkomb je pre deset godina pokušao je da izvrši samoubistvo popivši 73 tablete za spavanje. Tada je bio teško bolestan, ali se nedugo potom izlečio.

Američkom olimpijcu je tada dijagnostifikovano degenerativno oboljenje očiju zvano keratokonus, a tada 27-godišnji Holkomb plašio se da ne ostane slep, što bi značilo kraj njegove karijere.
Kasnije je u svojoj biografiji pod nazivom „But Now I See“ priznao da je tada često pomišljao na samoubistvo. Depresija i očaj su ga na kraju doveli do toga da popije tablete zajedno sa viskijem. Na sreću, tada je preživeo.
Očigledno sam i dalje bio tu zbog nekog višeg cilja“, komentarisao je Holkomb taj događaj kasnije.
U subotu je Holkomb iznenada preminuo. Njegovo telo pronađeno je u olimpijskom trening centru u Lejk Plesidu, saopštio je Američki olimpijski komitet (USOC). Uzrok smrti još nije poznat, a neki izvori navode da je Holkomb legao da spava i da se nije probudio. Autopsija će razjasniti pod kojim je okolnostima smrt nastupila.
Getty images/Harry How

Celokupna olimpijska porodica je šokirana i tužna zbog neopisivo tragičnog gubitka Stivena Holkomba. Stiv je bio neverovatan sportista i još bolji čovek, a njegova istrajnost i uspesi bili su inspiracija svima nama“, rekao je predsednik Olimpijskog komiteta Amerike Skot Blekmun.

Jedini razlog zbog čega bi neko pomenuo bob u SAD je Stiven Holkomb. On je bio lice našeg tima, bio je lice našeg sporta. Ovo je veliki gubitak ne samo za naš tim, nego i za bob zajednicu“, rekao je Holkombov kolega Nik Kaningem, čija je soba bila pored sobe tragično preminulog sportiste.
Srce mi je slomljeno, u šoku sam. Bio je personifikacija boba u Americi i to će uvek i ostati. Nismo samo izgubili sjajnog vozača boba, već i sjajnog kolegu i još boljeg prijatelja“, rekla je dvostruka svetska šampionka Elana Majers.
Holkomb se odlučio za bob kao 18-godišnjak, pošto je kao mlad trenirao alpsko skijanje. Ubrzo potom postao je jedan od najboljih vozača boba u celoj zemlji.
Holkomb je tri puta učestvovao na Zimskim olimpijskim igrama, a 2010. godine u Vankuveru osvojio je zlatnu medalju u četvorosedu, što je prva medalja koju je u toj disciplini tim SAD osvojio od 1948.godine. Četiri godine kasnije u Sočiju se okitio sa dve bronze – u dvosedu i četvorosedu. Pored toga, Holkomb je osvojio četiri medalje na Svetskim prvenstvima.

Amerikancu je 2007. godine degenerativno oboljenje oka umalo okončalo karijeru, što je za njega bilo traumatično iskustvo. 
Došao sam do tačke kada sam shvatio i rekao sebi:’Nećeš moći da nosiš naočare, nećeš moći da nosiš sočiva, bićeš slep’“, opisao je svojevremeno Holkomb težak životni period u kojem nije mogao da se posveti treninzima kao što je to inače činio.
Tada je odlučio da uloži 15.000 evra u operaciju, posle koje su mu bila ugrađena specijalna kontaktna sočiva.
Posle problema sa kojima se susreo na samom početku postoperativnog toka Holkomb je ponovo video dovoljno dobro da bi ponovo mogao da vozi. Godinu dana posle tog zahvata, on je osvojio Svetsko prvenstvo, što je bila prva američka titula u četvorosedu u poslednjih 50 godina.