Počeo Tur de Ski: Pobede Džesike Digins i Kleba u sprintu

Zimski sportovi 28. dec 202117:05 > 17:08 0 komentara
Džesika Digins
Photo Maxim Thore BILDBYRAN

Norvežanin Johanes Hosflot Klebo i Amerikanka Džesika Digins pobednici su sprinta u švajcarskom Lencerhajdu, prve etape 16. Tur de Skija, jednog od najprestižnijih takmičenja u nordijskom trčanju.

Norvežanin je do 43. pobede u Svetskom kupu u karijeri, a treće ove sezone, stigao na dominantan način, najboljim rezultatom u kvalifikacijama, a potom i ubedljivim pobedama u četvrtfinalu, polufinalu i finalu.

Drugoplasiranog Francuza Rišara Žuva nadmašio je za 99 stotinki, dok je treće mesto pripalo još jednom „Petliću“, Lukasu Šanavi.

Johanes Hesflot Klebo
Photo Maxim Thore BILDBYRAN

U generalnom plasmanu Svetskog kupa Klebo, koji je sada na samo tri pobede od legendarnog zemljaka Bjorna Delija, ima 541 bod. Drugoplasirani Žuv sakupio je 327, a trećeplasirani Ustjugov, koji neće učestvovati na Tur de Skiju, ima 315 bodova.

Aleksandar Boljšunov, najbolji kros-kantri trkač današnjice, danas je zauzeo 17. mesto, a sa novih 14 bodova ima ukupno 296 i zauzima četvrto mesto u Svetskom kupu.

U ženskoj konkurenciji 11. pobedu u karijeri, a prvu ove sezone, ostvarila je Amerikanka Džesika Digins, aktuelna pobednica Svetskog kupa. U prisustvu roditelja, ona je slavila u finalu ispred mlade Norvežanke Matilde Mirvold, koja se prvi put popela na podijum u nekoj trci Svetskog kupa, dok je treće mesto pripalo Slovenki Anamariji Lampič.

U generalnom plasmanu Svetskog kupa vodi Maja Dalkvist iz Švedske (ne učestvuje na Tur de Skiju), sa 464 boda, drugoplasirana Frida Karlson ima 400, a trećeplasirana Digins sad 379 bodova.

U sredu su, takođe u Lencerhajdu, na programu trke na distanci, 10 km u ženskoj i 15 km u muškoj konkurenciji klasičnim stilom.