Rjoju Kobajaši pobednik na maloj skakaonici u Trondhajmu

Zimski sportovi 13. mar 202410:40 1 komentar
Rjoju Kobajaši
AP Photo/Robert F. Bukaty

Japanski skakač Rjoju Kobajaši pobedio je na takmičenju Svetskog kupa u norveškom Trondhajmu na 105-metarskoj skakaonici, nadmašivši drugoplasiranog Slovenca Petera Prevca za 0,9 bodova.

Kobajaši je u obe serije izveo duže skokove, a 106 m iz prve serije, bila je i najveća daljina na takmičenju u Trondhajmu. Prevc je u prvoj seriji skočio 102,5 m, ali je za Japancem zaostao samo za 0,3 boda.

Slovenac je u drugoj seriji u prilično nepovoljnim uslovima (12,1 bodova kompenzacije zbog vetra u leđa) doskočio na 97,5 m, kada je uspeo da pretekne, do tada vodećeg Austrijanca Jana Herla.

Na zaletištu je ostao još samo Rjoju Kobajaši, koji je u nešto povoljnijim uslovima (7,7 bodova dodatka na vetar) skočio do 99 m i zajedno sa sudijskim ocenama (57 bodova) uspeo da spreči pobedu Prevca.

Japanac je na ovaj način smanjio zaostatak u trci za najveći Kristalni globus za vodećim Austrijancem Štefanom Kraftom, koji je u Trondhajmu bio peti, popravivši plasman nakon prve serije, u kojoj je imao tek osmi rezultat. Pet takmičenja pre kraja sezone Kraft ima 1783 boda, a Kobajaši 1562.

Trećeplasirani je Nemac Andreas Velinger sa 1387 bodova, a u utorak je u Trondhajmu osvojio četvrto mesto.

Kraft je sa 1050,2 boda zadržao vodstvo na norveškoj „RAW Air turneji“ nakon pet od devet takmičenja, koja se boduju za naslov pobednika. Norvežanin Johan Andre Forfang je ostao drugi sa 1030,1 bodova. Trećeplasirani je Austrijanac Herl sa 1027,2 bodova.

Već u sredu skakači će opet na megdan u Trondhajmu, ali na većoj, 138-metarskoj skakaonici. Turneja će završiti takmičenjima na letaonici (240 m) u Vikersundu.

U petak su na rasporedu kvalifikacije, a u subotu i nedelju takmičenja, koja se boduju za Svetski kup, poslednja pre završnice Svetskog kupa na letaonici u Planici (od 22. do 24. marta).

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare