SKi patrola (2): Golte, strogo čuvana tajna Savinjskih Alpi

Zimski sportovi 24. feb 202412:05 1 komentar
Sport Klub

Na putu ka našoj drugoj ski destinaciji, skijalištu Golte, posetili smo Velenje, gradić sa puno duha poznat po svojoj industrijskoj prošlosti i modernoj arhitekturi. Naročito nam je bila zanimljiva poseta Titovom trgu i gradskom muzeju, gde smo saznali puno više o gradu Gorenja i čuvenih rudnika lignita.

Međutim, nismo znali i to da je najmlađi i etnički „najmešovitiji“ grad u Sloveniji bio i simbol modernog urbanog razvoja, najviše zahvaljujući viziji Nestla Žganka, direktora rudnika, čija je nepresušna energija dovela do poduhvata koji je zadivio čitavu tadašnju Jugoslaviju.

Za samo nekoliko godina, usred zelenila izraslo je više od 20 samostojećih zgrada, koje su izgradili njihovi budući stanari po projektima najboljih slovenačkih arhitekata. Te zgrade i dan-danas stoje, moderne i lepe, udaljene „za najmanje dve visine jedna od druge, kako ne bi bacale senku“ i sa velikim prozorima napravljenim da propuštaju svetlo onima koji su polovinu svog života provodili u mrklom mraku.

Sport Klub

VIŠE SKIJALIŠTA:

Stanovnici Velenja se i danas pozdravljaju rudarskim pozdravom „srećno“ i jako su ponosni na svoju prošlost i pretke, koji su svojim rukama uspeli da uspavano rudarsko naselje pretvore u moderan grad za oko 30.000 radnika, koji su doselili iz svih krajeva Jugoslavije.

Sa njima su došle i njihove žene, a budući da je rudarstvo isključivo muško zanimanje, trebalo je naći delatnost u kojoj bi i one mogle da se zaposle. Iako nije postojala ekonomska potreba za tim, jer su tadašnji žitelji Velenja imali ubedljivo najveće plate u celoj Jugoslaviji, Nestl Žgank je predano radio na rešenju tog problema. U obližnjem selu Gorenje, pronašao je radionicu za izradu šporeta i nagovorio vlasnike da se presele u Velenje, gde im je rudnik napravio prvu Halu.

Sport Klub

Počeli su sa 10 radnika, da bi osamdesetih godina narasli do 22.000 zaposlenih! Gorenje je izvozilo proizvode u više od 80 zemalja sveta i još jedan je primer kako vizija i zajedništvo mogu da naprave velike stvari.

Direktora Žganka s pravom nazivaju ocem grada, a njegov spomenik je jedan od tri, koji krase centralni gradski trg. Na istom trgu se nalazi i spomenik rudaru, kao i najviši spomenik na svetu Josipu Brozu Titu, podignut u znak zahvalnosti za političku podršku, bez koje bi kompletan razvoj grada bio nemoguć.

Sport Klub

Danas se Velenje sve više okreće turizmu i zaista ima šta da ponudi. Obišli smo Velenjski dvorac u kome se nalazi gradski muzej sa jedanaest stalnih postavki. Pored zbirke iz doba SFRJ, najzanimljivija nam je bila afrička zbirka Františeka Fojta, koja u pozadini ima dirljivu priču o ljubavi i porodičnoj tragediji, kao i izložba kostiju mastodonta starih tri miliona godina.

Posetili smo i vilu Bjanka, jednu od tri istorijske palate u Velenju, u kojoj je smeštena Turistička organizacija Šaleške doline, gde smo prisustvovali prelepoj prezentaciji bogate turističke ponude i zakazali novu posetu Velenju i to na leto, u toku kupališne sezone, kada ćemo biti među 100 hiljada turista, koji svake godine dođu na prelepo Velenjsko jezero. Kupanje na ovom kristalno čistom jezeru je besplatno, kao i iznajmljivanje ležaljki i suncobrana, pa ne čudi što su Slovenci Velenjsku plažu peti put zaredom proglasili najboljim prirodnim kupalištem.

Sport Klub

Slušali smo i priče o planovima za razvoj porodičnog, festivalskog i banjskog turizma, ali i o tome koliko se vodi računa o izvrsnosti gastronomske ponude, u šta smo se malo kasnije i uverili na ručku u restoranu Lesnika u Mozirju. Priča o ovom restoranu počinje 2014. godine, kada je porodica Potočnik iz Rečice ob Savinja odlučila da oživi staru kuću i da domaću hranu pravljenu po receptima njihovih baka ponudi brojnim turistima. Jetrena pašteta sa tartufima je izvrsna kao i teleći obrazi, a naša definitivna preporuka je fregola sa piletinom i lešnicima. Sigurni smo da će u bogatom meniju svako pronaći način da uživa u pažljivo pripremljenim jelima od domaćih namirnica.

Nakon ručka smo se uputili ka mestu Žekovac, odakle kreće najduža gondola u Sloveniji (3.265 metara), i to prema skijalištu Golte, koje je naša sledeća ski destinacija u Sloveniji.

Gondola u koju staje 56 ljudi, za samo 8 minuta nas je podigla na nadmorsku visinu od 1410 metara, na plato Medveđak sa kog kreću ski liftovi i na kojem se nalazi „wellness hotel Montis“, u kom smo i odseli. Smešten u idiličnoj prirodi, uz samu ski stazu, ovaj hotel sa 4 zvezdice, koji je 2020. proglašen i najboljim ski hotelom u Sloveniji, idealna je polazna stanica za skijaše i planinare.

Sport Klub

Skijalište Golte je izvrsno opremljeno i potpuno opravdava titulu najboljeg skijališta u kategoriji srednje velikih ski centara, koju je osvajalo tri godine zaredom (od 2010. do 2013.)

Prostire se na nadmorskim visinama od 1.250 do 1.573 metara i ima 13 kilometara uređenih staza kategorisanih u rasponu od plavih, namenjenih početnicima, pa sve do crnih, koje će preznojiti i najiskusnije skijaše. Sistem veštačkog osnežavanja pokriva sve staze, pa je sneg zagarantovan tokom cele sezone.

Sport Klub

Tu su i staze za nordijsko skijanje, a tokom letnjih meseci Golte posećuju ljubitelji brdskog biciklizma, planinarenja, penjanja i paraglajdinga. Posebno zanimljivo mesto je Alpski vrt u okviru koga je, na 2 hektara, smešteno više od 100 vrsta alpskog bilja i koji je najviši vrt tog tipa u Evropi.

Pored istraživanja jedinstvene flore alpskih predela, posetioci mogu da uživaju i u spektakularnim pogledima na Savinjsku dolinu, Savinjske Alpe i Karavanke, a svima preporučujemo posetu vidikovcu na Treh Plot, odakle smo zabeležili nekoliko prelepih fotografija koje možete videti u nastavku.

Nastaviće se…

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare