Stohu treća kruna na Novogodišnjoj turneji

Ski skokovi 6. jan 202118:37 > 18:53 2 komentara
REUTERS/Lisi Niesner

Najbolji u Bišofshofenu, najbolji na Novogodišnoj turneji „Četiri skakaonice“. Kamil Stoh stavio je na poslednjoj stanici prestižnog takmičenja i stigao do treće krune. Za to su mu bili dovoljni skokovi od 139 i 140 metara i ukupno 300,7 poena. Drugi je u Bisofshofenu bio Norvežanin Lindvik, a treće mesto pripalo je Nemcu Gajgeru.

Prethodno je Poljak slavio 2017. i 2018.godine. Na večnoj listi pobednika izjednačio se sa Helmutom Reknagelom i Bjernom Virkolom. Ispred su samo Nemac Jens Vajsflog sa četiri i za sada vodeći Finac Jane Ahonen sa peti titula.

povezane vesti

Sve je prošlo sjajno za mene. Pobeda u Bišofshofenu je nagrada i za mene i za ceo poljski tim za sve što smo uradili u prethodnom periodu. U pravom trenutku sam ušao u pravu formu„, rekao je Stoh.

Tamo gde je stao u Insbruku, Poljak je nastavio u Bišofshofenu. Bio je najbolji u kvalifikacijama, a da je u strašnoj formi pokazao je skokom od 139 kao poslednji u prvoj seriji. Vodio je sa 150,9 poena, čak 7,3 više od drugoplasiranog Nemca Gajgera i devet više trećeplasiranog Norvežanina Marijusa Lindvika.

S obzirom da je već imao lepu prednost u generalnom poretku Turneje bilo je jasno da samo neki veliki kiks može da odvoji Stoha od trećeg slavlja na Novogodišnjem takmičenju. Naravno da se to nije dogodilo.

Rasplet u generalnom poretku Turneje počeo je skokovima Graneruda i Davida Kubackog. Iako je Norvežanin bio bolji u Bisofshofenu za pet poena, na kraju je za 0,4 poena treće mesto pripalo Poljaku, inače prošlogodišnjem pobedniku skakaonice. Ni jedan ni drugi nisu završili među pet najboljih.

Zahvaljujući sjajnim skokovima u drugoj seriji veliki pomak su napravili Austrijanac Stefan Kraft i Norvežanin Johansen. Stiglo se do trojice najboljih iz prve serije, a njih dvojica su držali prva dva mesta.

Prestigao ih Norvežanin Lindvik sjajnom daljinom od 140,5 metara. Sa 280,4 poena preuzeo je prvo mesto. Gajger je uspeo samo da dođe do druge pozicije sa 277,2 boda, ali i drugog mesta u generalnom poretku Turneje.

A onda je sa 140 metara Stoh overio trijumf i pokazao da je potpuno zasluženo stigao do trona. U konačnom poretku Turneje Stoh je imao 1110,6 poena, skoro 50 više od drugoplasiranog Gajgera koji je sakupio 1062,5. Kubacki je stigao do 1057,8.

 

Komentari (2)

Vidi sve komentare