SP u skijanju: Zlatni spust Korin Suter

Zimski sportovi 13. feb 202112:45 > 12:53 0 komentara
Korin Suter
Getty Images/Alain Grosclaude/Agence Zoom

Bronza, pa srebro, pa opet srebro i konačno zlato! Baš tako ide niz medalja Švajcarkinje Korin Suter, nove svetske šampionke u spustu.

Na stazi „Olimpija dela Tofane”, vicešampionka planete iz Orea, pretočila je srebro u zlato zahvaljujući blistavoj vožnji i rezultatu 1:34,27.

Sa startnim brojem sedam, 26-godišnjakinja iz Švica, u cilju je nadmašila u tom trenutku vodeću Amerikanku Brizi Džonson za 90 stotinki, ali je tek nakon njene vožnje, zapravo i počela bitka za zlato.

Povezane vesti

Napadale su vodeću poziciju Ester Ledecka, pa Kira Vajdle, Lara Gut-Behrami, na kraju i Austrijanke – Zibenhofer, Tipler, Puhner… i niko nije uspeo da je nadmaši.

Iza Korin, u konačnom plasmanu, srebro je pripalo sjajnoj Nemici Kiri Vajdle, dok je posle zlata u superveleslalomu, bronzu prigrabila Lara Gut Behrami.

Korin Suter je i prva Švajcarkinja, svetska šampionka u spustu još od 1989. godine, kada je u Vejlu titulu odbranila Marija Valizer.

Švajcarska je danas osvojila 34 zlato u istoriji svetskih prvenstava u ženskom skijanju, pa je sada na šest zlatnih odličja do vodeće Austrije.

Skijala sam baš onako kako sam želela. Imala sam dovoljno dobru liniju i puno sigurnosti, koju sam stekla zahvaljujući srebrnoj medalji u superveleslalomu. Ta trka samo mi je dala potvrdu da sam spremna, iako sam to znala i pre superdžija”, rekla je nova svetska šampionka, koja je na tronu nasledila Slovenku Ilku Štuhec.

Za iznenađenje dana ponovo su se pobrinuli nemački skijaši. Posle srebra Romeda Baumana u muškom superdžiju, do drugog mesta u spustu za dame stigla je devojka iz Štutgarta, Kira Vajdle. Ona će 24. februara napuniti 25 godina, a danas je za pobendicom Korin Suter zaostala samo 20 stotinki. Nekada bronzana sa svetskog juniorskog šampionata, potvrdila je ogroman talenat i kvalitet, te je zasluženo stigla do odličja.

Iako je na četvrtom prolazu bila najbrža, Lara Gut-Behrami nije na kraju uspela da nadmaši Korin Suter, pa se sa 37 stotinki zaostatka, zadovoljila bronzanim odličjem.

Četvrto mesto, kao i pre dva dana u superdžiju, pripalo je Čehinji Ester Ledeckoj (+0,44), a na deobi petog mesta su Austrijanka Ramona Zibenhofer i Švajcarkinja Mišel Gizin sa 50 stotinki u plusu.

Sedmoplasirana je Tamara Tipler iz Austrije (+0,54), osmoplasirana Italijanka Elena Kurtoni (+0,83), devetoplasirana Brizi Džonson (SAD) sa +0,90, a desetoplasirana Norvežanka Ragnild Movinkel sa 99 stotinki zaostatka.

Sada već bivša svetska šampionka, Slovenka Ilka Štuhec zauzela je 14. mesto sa rezultatom 1:35,57, dok je Maruša Ferk završila trku na 22. mestu sa 1:36,53.

Sjajnu trku izvezla je Elvedina Muzaferija iz Bosne i Hercegovine, koja je osvojila 25. mesto sa dve sekunde i 86 stotinki u plusu. Nevena Ignjatović posle dobrog drugog prolaza nije uspela da završi trku i jedina je skijašica koja je odustala na današnjoj trci.

U nedelju je na programu Svetskog prvenstva spust za muškarce, koji počinje u 11 časova, a dame u ponedeljak izlaze na start alpske kombinacije (superdži pa slalom).

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!