Švajcarac doživeo težak potres mozga i dva ozbiljna preloma

Zimski sportovi 23. jan 20210:26 > 9:55 6 komentara
Getty Images/Christophe Pallot/Agence Zoom
Urs Kryenbuehl

Švajcarski skijaš Urs Krajenbul, koji je teško pao na spustu Svetskog kupa u austrijskom Kicbilu, doživeo je težak potres mozga, prelom desne ključne kosti, a na sve to pokidao je i ligamente desnog kolena, objavio je Švajcarski skijaški savez.

Urs Krajenbul će provesti noć u bolnici radi nadzora, a sutra bi trebalo da se vrati u Švajcarsku”, saopštio je Savez, dodajući da je skijaš pri svesti.

Urs je doživeo zastrašujući pad pri brzini od 146 km/h na poslednjem skoku neposredno pre cilja spusta u Kicbilu, najtežeg u Svetskom kupu. Perspektivni 26-godišnji Švajcarac, koji je ove sezone već dva puta bio na postoljima, nije uspeo da savlada poslednji terenski skok, a udario je prvo glavom i otklizao sve do cilja, odakle je kasnije evakuisan helikopterom.

Povezane vesti

Krajenbul se tako pridružio dugoj listi skijaša, koji su doživeli ozbiljne padove u Kicbilu, poput Amerikanca Skota Mekartnija (2008.), Švajcarca Danijela Albrehta (2009.) i Austrijanca Hansa Grugera (2011.).

Dva dana tražimo rezanje tog poslednjeg skoka, koji je predugačak. Na njemu letimo oko 80 metara pri brzini većoj od 145 km/h i trebalo je da ga skrate. Ali, to su odbili i sada su za to sami krivi”, rekao je Francuz Johan Klari, koji je u četvrtak teško pao na istom mestu na treningu, a na trci je bio četvrtoplasirani.

Organizatori su se izvinuli zbog poslednjeg skoka, ali su dodali da su ga dodatno skratili u četvrtak veče, ali da su vremenski uslovi i led na stazi dodatno ubrzali prilaz skoku u petak.

Američki skijaš Rajan Kokran-Zigl, koji je takođe teško pao na spustu u petak, pre nego što je evakuisan helikopterom, imao je naprslinu vratnih pršljenova, pa će propustiti trke u subotu i nedelju.

Švajcarac Beat Fojc je prvi put u karijeri pobedio na spustu u Kicbilu, nakon čak četiri druga mesta.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare