Svetski kup u kros-kantriju u 2020. i bez Šveđana i Finaca

Lin Svan
Getty Images

Skijaški savezi Švedske i Finske su po uzoru na norveški odlučili da svoje reprezentacije u nordijskom trčanju povuku iz karavana Svetskog kupa do kraja 2020. godine.

Razlog je jasan, pandemija koronavirusa, koja ugrožava sigurnost sportista širom Evrope. Ipak, sada je jasno da će selekcije Švedske, Finske i naravno Norveške, propustiti takmičenja u Davosu i Drezdenu.

Kako stvari stoje, čak je neizvestan nastup takmičara i takmičarki iz ovih skandinavskih zemalja u predstojećem „Tur de Skiju”, koji će se održati već u prvim danima 2021. godine.

povezane vesti

Ocena lekarske struke je bila vrlo važna u ovoj odluci. U sadašnjem obliku ne možemo da pronađemo sigurne puteve do Davosa, ili Drezdena i nazad. Ako nešto krene po zlu, bolest može da ima potencijalno ozbiljne posledice za zaraženu osobu”, rekao je doktor švedske reprezentacije Per Anderson.

Niko od nas nije spreman da rizikuje”, dodao je.

Finski argumenti za otkazivanje učešća na trkama su slični.

Moraju da se ulože svi napori, kako bi se osiguralo da se sportisti i prateće osoblje ne zaraze, ili ne šire virus”, rekla je Marit Valtonen, glavni doktor Olimpijskog komiteta Finske.

U Ruki smo, nažalost, otkrili da se stavovi o koronavirusu među pojedincima znatno razlikuju, čineći veze sve ranjivijima”, nastavila je Marit.

Takmičenja u švajcarskom Davosu na programu su 12. i 13. decembra, a u nemačkom Drezdenu nedelju dana kasnije.

„Tur de Ski” će se održati ove godine od 1. do 10. januara u Švajcarskoj i Italiji.

 

Komentari (0)

Vidi sve komentare