Tužno: Srbija sa samo dvoje sportista na ZOI u Pekingu

Olimpijske igre 20. jan 202213:14 > 01. feb 2022 11:21 23 komentara
Marko Vukićević i Nevena Ignjatović
FOTO: OKS

Naši najbolji alpski skijaši Nevena Ignjatović (31) i Marko Vukićević (29) predstavljaće Srbiju na 24. Zimskim olimpijskim igrama Peking 2022.

To je najmanji broj sportista iz Srbije u istoriji Zimskih olimpijskih igara (2010 – 10 takmičara, 2014 – osam takmičara, 2018 – četiri takmičara) i najmanji broj sportista u Pekingu od svih zemalja regiona!

Povezane vesti

Kvalifikacioni period za Zimske olimpijske igre završen je u ponedeljak, 17. januara, nakon čega su nadležne međunarodne sportske federacije objavile liste kvalifikovanih sportista i dodeljenih kvota po zemljama. Nakon objavljenih lista, Srbija je imala dve kvote u skijanju i tri u nordijskom trčanju.

Nažalost, kros-kantri trkači nisu uspeli da ispune interne kriterijume za nastup na ZOI, koje je doneo Izvršni odbor OKS na početku kvalifikacionog perioda.

Na kraju je knjiga spala na dva slova, Nevenu Ignjatović i Marka Vukićevića. Oni će uz sebe imati po jednog trenera i servisera.

Nevena Ignjatović
FOTO: OKS

Nevena Ignjatović će nastupiti na svojim četvrtim Olimpijskim igrama. Takmičiće se u tri discipline, spustu, superveleslalomu i alpskoj kombinaciji. Nevena je prethodno nastupala na Igrama u Vankuveru 2010, Sočiju 2014 i Pjongčangu 2018. godine, gde je i ostvarila najbolji plasman, osvojivši 14. mesto u alpskoj kombinaciji.

Marko Vukićević je naš najbolji alpski skijaš kome ovo, takođe, nisu prve Olimpijske igre na kojima nastupa. On je prvi put Srbiju predstavljao 2014. godine u Sočiju, nakon čega je učestvovao i četiri godine kasnije u Južnoj Koreji. U Pekingu će nastupati u dve discipline, u superveleslalomu i u spustu. Zbog teške povrede doživljene prošle godine, od Marka ne treba puno očekivati na ovim Igrama.

Povezane vesti

Šef Misije OKS za ZOI Peking 2022 Nataša Janković rekla je da se pripreme za nastup naše delegacije na predstojećim Zimskim olimpijskim igrama privode kraju, kao i da se kroz svakodnevnu komunikaciju sa organizacionim komitetom Igara nastoji da naši sportisti sigurno i bezbedno nastupe u Pekingu.

„Do početka Zimskih olimpijskih igara u Pekingu ostalo je još nešto više od dve nedelje. Sve pripreme su praktično završene i sada nam predstoji da u saradnji sa nadležnim zdravstvenim institucijama sprovedemo finalna testiranja sportista na Kovid 19, kako bismo nesmetano mogli već za nedelju dana da krenemo u Kinu. Naši sportisti putuju u Peking 27. januara, nakon čega ulaze u zatvoreni sistem Olimpijskih igara u okviru kojeg će funkcionisati po sličnim pravilima kao i na Letnjim olimpijskim igrama u Tokiju, a sve u cilju zaštite od virusa Kovid 19. Oni će imati dovoljno vremena za aklimatizaciju na veliku razliku u vremenskoj zoni i spremno će dočekati svoja prva takmičenja u Pekingu“, istakla je Nataša Janković.

Marko Vukićević
FOTO: OKS

Prvi će na sneg u Pekingu izaći Marko Vukićević u disciplini spust, koja će se održati drugog dana takmičenja (6. februar), rano ujutru u 4.00 časova po srpskom vremenu. Marko će svoj nastup na Igrama završiti dva dana kasnije u superveleslalomu koji, takođe, počinje u 4.00 časova.

Nevena Ignjatović će svoj prvi nastup imati 11. februara u superveleslalomu. Ta trka počinje u 4.00 časova. Nakon toga Nevena će na sneg ponovo izaći 15. februara, kada će nastupiti u spustu. Ova trka, takođe, počinje rano ujutro u 4.00 časova. Konačno, svoj nastup će završiti 17. februara u alpskoj kombinaciji u okviru koje će nastupiti najpre u spustu u 3.30, a potom i u slalomu u 7.00 časova po našem vremenu.

Zimske olimpijske igre u Pekingu počinju 4. februara svečanom ceremonijom koja će se održati na čuvenom stadionu „Ptičje gnezdo“, koji je korišćen i za ceremoniju otvaranja letnjih Olimpijskih igara 2008. godine. Takmičenja će se održavati sve do 20. februara, kada će biti organizovana i ceremonija zatvaranja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare