Zlatni ples Amerikanaca na Svetskom prvenstvu u Saitami

Medison Čok i Even Bejts
AP Photo/Hiro Komae

Bronzani sa prošlog Svetskog prvenstva, Medison Čok (30) i Even Bejts (34), osvojili su titulu svetskih prvaka u plesnim parovima na šampionatu planete u umetničkom klizanju, koje se održava u japanskoj Saitami.

Amerikanci su u oba programa sakupili 226,01 poena, što je bilo dovoljno, da u svom desetom učešću na svetskim prvenstvima, dođu do prve titule.

Najveći uspeh u karijeri najavili su u januaru, osvajanjem titule šampiona Amerike, a prošlog meseca na turniru „Četiri kontinenta“, bili su takođe zlatni. Ovo im je bila četvrta medalja sa prvenstava sveta, pošto su u svojoj riznici imali jedno srebro (2015) i dve bronze (2016 i 2022).

Američki klizači, koji su se i venčali prošle godine, došli su do titule, iako je Čok napravio veliku grešku u slobodnom programu.

„Godinama jurimo ovaj cilj i eto, dogodio se pre samo deset sekundi. Ne mogu rečima da opišem koliko sam srećan“, rekao je Bejts po završetku takmičenja.

Čok je njeno neočekivano klizanje nazvala „malom greškom“ i rekla je da je „uzbuđena“ zbog pobede.

Drugo mesto pripalo je evropskim šampionima Šarlen Ginjar i Marku Fabriju (Italija) sa 219,85 bodova.

Treću poziciju zauzeli su osvajači bronzane medalje sa prvenstva sveta iz 2021. godine, te šampioni Gran pri serije Pajper Gilis i Pol Poarije iz Kanade sa 217,88 poena. Za njih je to bilo prvo takmičenje posle više od tri meseca, otkako je Pajper podvrgnuta operaciji slepog creva usred sezone.

Šampionat se završava takmičenje u muškoj konkurenciji.