Bezbrižne novajlije koje su osvojile svet

Heroji ZOI 4. feb 202214:00 0 komentara
Andre Lange, Kevin Kuske
Al Bello/Getty Images

Nemci Andreas Lange i Kevin Kuske spadaju u najveće legende u istoriji boba. Njihova sportska priča započeta je 2002. godine, a od tada su zajedno osvojili 10 zlata na Zimskim olimpijskim igrama. Jedan se penzionisao posle Zimskih olimpijskih igara u Vankuveru 2010, a drugi se takmičio i pre četiri godine u Pjongčangu.

Rođen 28. juna 1973. u istočnonemačkom Ilmenauu, Andre Lange je kao sasvim mali počeo da se bavi rvanjem, što su mu učitelji ubrzo zabranili, zbog čega je prešao na sankanje. Sa 14 godina je krenuo u sportsku školu u Oberhofu, u kojoj, bez obzira na uspehe u sankanju u omladinskim selekcijama, više nije video perspektivu u toj disciplini. Nekoliko godina kasnije, 1993, prešao je na bob, a već 1995. je kao junior došao do prve medalje.

Svoju prvu pobedu u Svetskom kupu zabeležio je u sezoni 1998/99, a godinu dana kasnije je postao svetski prvak u bobu čestvorosedu. Baš u to vreme desio se njegov susret sa momkom rođenim 4. januara 1979. godine u Potsdamu – Kevinom Kuskeom i tada je nastao najuspešniji bob tandem svih vremena.

Od prve titule na Svetkom prvenstvu karijera ta dva momka išla je vrtoglavnom brzinom ka vrhu – 2002. su zabeležili prvi trijumf na Zimskim olimijskim igrama u Solt Lejk Sitiju, i to u četvorosedu. Na sledećim Igrama u Torinu osvojili su medalje u dvosedu i u četvorosedu. Lange je postao osmostruki svetski i evropski šampion.

Andre Lange, Enriko Kin, Kevin Kuske, Karsten Embah
Robert Laberge/Getty Images

Svaka olimpijska pobeda ima svoju priču. Mi smo 2002. godine bili bezbrižne novajlije i želeli smo da osvojimo svet. To smo i učinili. U Torinu smo već imali iskustvo, što je rezultiralo dvostrukom pobedom. Svaka sledeća pobeda bila je teža jer su očekivanja javnosti bila veća„, istakao je svojevremeno Lange.

Ono po čemu je Lange poznat je smirenost, pribranost, istrajnost i sposobnost da ga ništa ne omete u ostvarivanju zacrtanog cilja. U Vankuveru, gde je osvojio zlato u dvosedu i srebro u četvorosedu, na putu do medalje nije ga omela ni povreda butnog mišića koja mu je stvarala probleme. Oni koji ga poznaju opisuju ga kao „pobednika“ i „osobu hladnu kao led, kada je potrebno“ .

On je 2010. odlučio da stavi tačku na svoju 17 godina dugu karijeru.

Srećan sam jer je gotovo, ali istovremeno i tužan. Kao pilot boba sam u toku 17 godina mnogo postigao i mogu sa sigurnošću da kažem da sam uživao u svakom minutu. Posle tako fantastičnog vremena nije lako oprostiti se od tog sporta. Sati tuge me zasigurno čekaju. Ali, čovek treba da prekine nešto onda kada je najlepše. Sve sam osvojio – četiri zlata na ZOI, osam na Svetskim i Evropskim prvenstvima. Šta mi je još ostalo da osvojim? U jednom trenutku kraj mora da dođe. Čovek fizički dođe do tačke gde postaje naporno i dosta je. Oči oslabe, takmičarski duh nije ono što je bio nekada, a ovo je trkački sport. Bolje prestati pre nego što krene nizbrdo„, istakao je Lange kada je objavio da se povlači.

Andre Lange, Kevin Kuske
Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images

Kao i veliki broj drugih sportista koji se bave zimskim sportovima, Lange radi pri nemačkoj vojsci, a njegov zadatak je ocenjivanje trenažnih mogućnosti.

Čovek iza Langea – Kevin Kuske sada ima 39 godina, takmičio se do pre nekoliko godina, a čak je i osvojio srebro u četvorosedu u Pjongčangu. Godinu dana ranije na Svetskom prvenstvu osvojio bronzu u četvorosedu, što je bila njegova 15. medalja na Svetskim šampionatima u karijeri.

Ta medalja me je veoma obradovala jer poslednjih pet godina nisam osvojio medalju na Svetskom prvenstvu. Sa ovom poslednjom stiglo je mnogo satisfakcije„, istakao je Kuske.

Lange je osvojio četiri zlata i srebro na ZOI, osam zlata, četiri srebra i dve bronze na Svetskim i osam zlata, sedam srebra i četiri bronze na Evropskim prvenstvima. U Svetskom kupu se na podiujm popeo 21 put – devet puta je bio prvi, dva puta drugi i i deset puta treći.

Njegov kolega Kuske ima jedno srebro više kada su ZOI u pitanju, dok je na Svetskim prvenstvima osvojio 15 medalja – sedam zlata, četiri srebra i četiri bronze, a na Evropskom šampionatima se po pet puta okitio zlatom i srebrom, a bronzom triput.

Ovaj tekst je prvobitno objavljen pred Igre u Pjongčangu pre četiri godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!