Heroina dana: Zlatna Ana – moskovska Žar ptica

Heroji ZOI 17. feb 202218:34 1 komentar
Ana Šerbakova
REUTERS/Phil Noble via Guliver

Umetničko klizanje, sport koji je na programu Zimskih olimpijskih igara još od 1908. godine, u četvrtak je dobio novu šampionku.

Rođena Moskovljanka, Ana Stanislavovna Šerbakova, dodirnula je vrh Olimpa. Tamo gde su pre nje bile još samo 22 dame, Šerbakova je stigla u 17. godini. Postala je treća Ruskinja sa olimpijskim zlatom u individualnoj konkurenciji.

Iako je u Pekingu nastupila kao deo moćne ruske ekipe, u kojoj su još bile i njena vršnjakinja Aleksandra Trusova i dve godine mlađa Kamila Valijeva, Ana se hrabrim nastupima izborila za status heroine.

Tituli svetske šampionke, osvojene prošle godine u Stokholmu, pridodala je i čini se najvažniju, olimpijsku. Ona je već sada vodi među besmrtne, uz rame Sonji Heni, Pegi Fleming, Katarini Vit, Oksani Bajul, Tari Lipinski, Alini Zagitovoj…

A školu umetničkog klizanja pohađala je već sa tri i po godine. Roditelji su je poveli u ledenu dvoranu Sambo-70, u pratnji starije sestre. Anini prvi treneri bili su Julija Krasinskaja i Oksana Buličeva, koje su brzo shvatile da je talenat ipak kod najmlađe Šerbakove. Videla je to i legendarna Eteri Tutberidze, koja je preuzela kada je napunila devet godina.

Težak je bio razvoj male Ane. Sa 13 godina slomila je nogu, što je na šest meseci odvojilo od leda. Povratak je bio još bolniji, zauzela je tek 13. mesto na Svetskom prvenstvu za juniorke i mnogi su mislili da je to kraj. Na sreću, ne i Ana, kojoj je sve to bio samo dodatni motiv za još veći rad.

Naredne godine Šerbakova je već dominirala u juniorskoj konkurenciji, a kad je na Prvenstvu Rusije u slobodnom programu skočila četvorostruki luc, svi su znali da je zvezda rođena.

Obeležila je i zimski EJOF u Sarajevu, 2019. godine, osvojivši zlato u „Skenderiji“, gde su se decenijama pre održavala najveća klizačka takmičenja.

Ni ulazak u seniorske vode nije uplašio mladu Šerbakovu. Proslavila se sa prelepim programom na temu „Žar-ptice“ Igora Stravinskog. Nizali su se uspesi na Gran prijevima širom planete, ali bi na kraju uglavnom stizale srebrne medalje. Baš kao i na Evropskom prvenstvu u Gracu 2020.

Ipak, u poslednje dve godine, od ekipnog prvenstva sveta u Osaki i individualnog u Stokholmu, Ana postaje zlatna devojka.

Uspeh u Pekingu, čini se da je samo prolazna stanica i nema sumnje da će Ana još godinama oduševljavati planetu gracioznošću i prelepim izvedbama.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare