Heroina dana: Zoin let u pobedu

Matthias Hangst/Getty Images

Devojka rodom iz Sidneja donela je najveću radost Novom Zelandu. Zoi Sadovski – Sinot osvojila je prvu zlatnu medalju u istoriji države na Zimskim olimpijskim igrama i to u disciplini slopestyle u snoubordu. I sve to 6. februara na dan državnosti Novog Zelanda.

Osećaj je neverovatan. Super sam ponosna na moj napredak u protekle četiri godine. Posle bronze u Pjongčangu, ovo je novi nivo. Najveći mogući u karijeri svakog sportiste“, izjavila je Zoi odmah posle takmičenja.

povezane vesti

Rođena pre 20 godina u Australiji, od oca Novog Zelanda i majke Amerikanke, Zoi se sa šest godina preselila u Vanaku na Novom Zelandu. U velikoj porodici sedmočlanoj porodici opredelila se da se bavi snoubordom.

Već sa 16 godina ostvarila je prvi veliki uspeh. Na Svetskom prvenstvu u Sijera Nevadi 2017 osvojila je srebro u slopstajlu. Godinu dana kasnije u disciplini Big Air u Pjončangu osvaja olimpijsku bronzu.

To je bilo iznenađenje i za mene. Uvek sam bila bolja u slopstajlu, ali tada sam pokazala karakter. Mnogo mi je to odličje značilo za samopouzdanje“, govori Zoi.

Posle toga je usledila eskplozija. Počela je potpuna dominacija u slopstajlu. Postala je dvostruka šampionka sveta, najpre u Juti 2019, pa u Aspenu prošle godine. Kruna u Pekingu je bila nekako logičan nastavak niza.

„Bila sam potpuno fokusirana. Pre tog poslednjeg skoka rekla sam sebi da sve moram da uradim kako treba i da doskok bude savršen. Uspela sam u tome i zlato je oko moga vrata“, kaže Zoi Sadovski.

A ono što je najviše oduševilo je podrška rivalki.

Ovo je verovatno jedini sport gde protivnici navijaju za tebe. Neretko se dešava da oni pokažu veće oduševljenje dobrom izvedbom, nego onaj koji je to uradio“.

Do kraja Igara očekuje je učešće u disciplini Big Air 15. februara.

Ne razmišljam sada o tome. Uživaću ova dva tri dana u uspehu, a onda se fokusirati na novi izazov“, kaže junakinja Novog Zelanda Zoi Sadovski – Sinot.