Heroj dana: Onaj kojem je teže lakše

Heroji ZOI 19. feb 202218:59 > 19:03
Alexander Bolshunov
REUTERS/Marko Djurica

Vetroviti, teški uslovi na stazi mnogim takmičarima znaju da budu nepremostiva prepreka. Ne i Aleksandru Boljšunovu, zlatnom ruskom olimpijcu.

„Posle svega, mogu da kažem da što uslovi budu teži, to mi više odgovara, više ide meni u prilog. Kad je teže, meni je lakše“, poručio je Boljšunov pošto je osvojio zlatnu medalju u kros-kantri trci masovnog starta slobodnim stilom na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.

Zbog temperature od skoro minus 18 stepeni, trka je skraćena sa 50 na 30 kilometara. Neki rivali, poput Johanesa Kleba, nisu ni uspeli da dođu do cilja, što dovoljno govori sa čime su se olimpijci suočavali.

Za razliku od većine, Rus je bespoštedno hitao ka najsjajnijem odličju u vremenu 1:11:32.7, ostavivši iza sebe sunarodnika Ivana Jakimuškina i Simena Hegstada Krugera.

„Ujutro je vetar bio jak, postajalo je sve hladnije. Kad smo počeli trku, osećao sam se bolje. Mislim da smo mogli da skijamo i 50 kilometara“, dodao je 25-godišnjak iz Podivotjea, odavajući utisak kao da je nadmetanje na tako niskoj temperaturi najlakša stvar na svetu.

Treće zlato oko vrata na ovogodišnjim Igrama za Boljšunova, posle skijatlona i štafete 4×10 km. I ukupno treće olimpijsko u karijeri. Kao potvrda potpune dominacije i statusa najboljeg svetskog takmičara.

Komentari

Vaš komentar