„Valijeva puca i plače, a oni tako ledeni prema njoj?!“

Vesti ZOI 18. feb 20229:50 > 9:55 7 komentara
Tomas Bah
Copyright: BB220218MT002 via Guliver

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah izjavio je u petak da ga je "jako uznemirio" nastup ruske klizačice Kamile Valijeve, koja, nakon što se našla usred doping skandala, nije bila u stanju u četvrtak na ZOI u Pekingu da izvede slobodni program na svom uobičajenom nivou.

Bah je takođe, na konferenciji za novinare u Pekingu, istakao da nema „veliko poverenje“ u pratnju Kamile Valijeve, posebno izražavajući žaljenje zbog njihove hladnoće i stava prema klizačici posle njenog nastupa.

„Bio sam jako zbunjen juče, kada sam gledao slobodni program u umetničkom klizanju. Video sam nastup u kojem se mogao primetiti pritisak na njenim ramenima. Zbog svoje karijere svestan sam o kakvom pritisku je reč, ali ovo je bilo van svega što mogu da zamislim“, rekao je Bah.

Povezane vesti

„Videti je kako puca na ledu, kako plače i pokušava da završi svoj program, bilo je teško. U svakom pokretu, govoru njenog tela, mogao je da se vidi ogroman stres“, rekao je prvi čovek MOK-a i dodao:

„Verovatno bi najradije izašla sa leda i ostavila sve iza sebe.“

Bah je bio zgrožen dešavanjima posle nastupa Valijeve.

„A kako su je samo prihvatili oni oko nje, kad je izlazila sa leda?! Bilo je ledeno, umesto da joj pokušavaju pomoći i da je uteše. Od njenog trenera mogla je da se oseti udaljenost i iz njenog govora tela mogao je da se pročita prezir. Kako možeš biti tako hladan sa svojim sportistom?“, zapitao se Bah.

Valijeva je sa leda otišla u suzama, a trener je grdila zbog nastupa.

„Njena okolina mi ne uliva poverenje! Bez obzira na to što se dogodilo, ili će se dogoditi u budućnosti, kako je moguće da se tako ponašate prema 15-godišnjoj sportistkinji?“, zaključio je.

Valijeva je u četvrtak u slobodnom programu ostala bez medalje, zauzevši četvrto mesto. Kratki program u utorak je završila kao vodeća, ali je dva dana kasnije u slobodnom programu podlegla ogromnom pritisku, pa je napravila više grešaka, što joj je donelo četvrto mesto. Njena zemljakinja Ana Šerbakova je osvojila zlatnu medalju.

Valijeva je u ekipnom takmičenju na ZOI, 7. februara osvojila zlatnu medalju, ali je dan kasnije otkriveno da je u decembru na ruskom državnom prvenstvu bila pozitivna na doping.

Ruska antidoping agencija je suspendovala, ali je suspenzija ukinuta nakon njene žalbe, što joj je omogućilo učešće na ZOI.

Slučaj je upućen na Sportski arbitražni sud (CAS) koji je u ponedeljak, dan pre kratkog programa, doneo odluku da Valijeva ipak može da se takmiči.