Boljšunov: Ne smatram sebe velikanom; Klebo: To je život…

Vesti ZOI 19. feb 202213:27 0 komentara
Aleksandr Boljšunov
Photo by Matthias Hangst/Getty Images

Rus Aleksandr Boljšunov kaže da je izuzetno ponosan na ostvareno, nakon što je u disciplini masovni start (skijaško trčanje) osvojio svoje treće zlato na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.

ZOI:

Boljšunov je pre četiri godine u Pjongčangu uzeo tri srebra i bronzu, ali sada je bio zlatni u skijatlonu, štafeti 4×10 i masovnom startu na 30 kilometara.

„Možda je i dobro što nisam uzeo zlato u Pjongčangu, sada sam bio baš motivisan. Želeo sam bar dve zlatne medalje, osvojio sam tri i veoma sam ponosan na ostvareno. Ogromno dostignuće, želim da se zahvalim svom timu“, kaže Boljšunov i skromno dodaje:

„Ne smatram sebe velikanom, mnogo je sportista koji su osvojili i više medalja od mene“.

Takmičenje je održano na 30 umesto na 50 kilometara jer je duvao jak vetar i bilo je -15 stepeni.

„Neću reći da je ovo vreme dobro… Ipak, kada su uslovi teži, to ide nama Rusima u korist jer smo na to navikli. Kada smo se u Norveškoj takmičili na 30 kilometara, takođe je bilo hladno i vetrovito, i takođe sam pobedio. Ovde je vreme bilo malo bolje. Poboljšalo se kada je počela trka, mislim da smo mogli i na 50 kilometara da se takmičimo“.

Posle deset dana u karantinu…

Simen Hegstad Kruger
Photo by Matthias Hangst/Getty Images

Herojski je vozio Simen Hegstad Kruger – direktno iz karantina je izašao na stazu i uspeo da prođe kroz cilj treći, sa sedam sekundi zaostatka za šampionom, i to u svojoj jedinoj trci u Pekingu.

„Pobedio sam samim time što sam se takmičio posle deset dana u izolaciji. Nisam mislio da ću uopšte moći da izađem na stazu. Zato je sada za mene neverovatan osećaj što idem kući sa olimpijskim medaljom“, kaže Hegstad Kruger.

Johanes Klebo, koji je u Pekingu uzeo dva zlata, srebro i bronzu, ovu trku nije uspeo da završi. Imao je stomačni virus i odustao je na osam kilometara do kraja.

„Bio sam doneo odluku da ne učestvujem, ali sam rešio da pokušam kada sam video da je skraćeno na 30 kilometara. Nije uspelo, ali to je život“, objasnio je Klebo.