CAS odlučio: Valijeva može da se takmiči u Pekingu

Vesti ZOI 14. feb 20228:25 > 9:10 5 komentara
Kamila Valijeva
Lintao Zhang, Getty Images

Ruska klizačica Kamila Valijeva moći će da nastavi sa takmičenjem na Zimskim olimpijskim igrama, nakon što je Sud za sportsku arbitražu odlučio da ne izrekne privremenu suspenziju 15-godišnjakinji koja je u decembru pala na doping testu.

„Na osnovu veoma ograničenih činjenica u vezi sa ovim slučajem, a nakon razmatranja relevantnih pravnih pitanja, odlučeno je da sportisti ne treba da bude izrečena privremena suspenzija“, navodi se u saopštenju.

„Od suda nije zatraženo ispitivanje pravnih posledica koje se odnose na rezultate ekipnog takmičenja u umetničkom klizanju, jer će se takva pitanja razmatrati u drugim postupcima“.

Povezane vesti:

Veće suda je saopštilo da bi sprečavanje mlade klizačice da se takmiči, njoj nanelo ‘nepopravljiivu štetu’. Ona ima manje od 16 godina i zaštićena je osoba prema kodeksu Svetske antidoping agencije.

Na sudu su konstatovali da je neblagovremeno obaveštavanje o rezultatima testa na kojem je Valijeva pala, takođe imalo značaja prilikom donošenja odluke.

„Tako kasno obaveštenje nije bilo njena krivica, još usred Zimskih olimpijskih igara“, navodi se u odluci.

Podsećamo, Valijeva je krajem decembra prošle godine bila pozitivna na nedozvoljenu supstancu. U međuvremenu se takmičila u Pekingu i pomogla je timu Rusije da osvoji zlato u timskom nadmetanju.

Međunarodni olimpijski komitet, Svetska antidoping agencija i Međunarodna klizačka unija podneli su žalbu na odluku Ruske antidopnig agencije da ukine suspenziju 15-godišnjakinji.

Na kraju je Sud za sportsku arbitražu odličio da Valijeva može da se takmiči u Pekingu. Nju već u utorak očekuje takmičenje u pojedinačnoj konkurenciji, gde je favorit za zlato.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare