Dok se Valijeva sprema za finale, američki klizači kod Baha

Vesti ZOI 17. feb 20229:30 3 komentara
The Yomiuri Shimbun via AP Images

Kamila Valijeva u četvrtak kliza za olimpijsko zlato. Ona je prva posle kratkog programa u utorak, kada je uprkos pritisku čitavog sveta uspela da zadivi publiku. Sve se dešava u momentu kada postoji velika sumnja oko njenog dopingovanja sa kraja prošle godine, kada su joj u krvi pronađeni tragovi trimetazidina, leka za anginu pektoris koji može da poboljša fizičke sposobnosti kod sportiste.

Sud u Lozani je odlučio da Kamila Valijeva može da se takmiči u Pekingu uprkos tome što je bila pozitivna na testiranju. Međunarodni olimpijski komitet ne može da izbaci Valijevu sa Olimpijskih igara i ostavio je Sudu za sportsku arbitražu da odlučuje o tome, ali je poručio da neće biti dodele medalja u slučaju da Valijeva bude na pobedničkom postolju.

Medalje nisu dodeljene ni u timskoj konkurenciji gde je Valijeva blistala. Izvela je četvorostruki okret i bila najzaslužnija što su Rusi odneli zlato, dok su drugi u toj konkurenciji bili Amerikanci.

Oni su bili na razgovoru sa predsenikom MOK Tomasom Bahom koji ih je pozvao kako bi saznao kako oni razmišljaju. Navodno klizačima je ponuđeno da dobiju olimpijske baklje umesto medalja za sada.

Dodela medalja u ekipnoj konkurenciji je na zastoju dok se ne završi pravni proces.