ITA potvrdila: Valijeva pala na doping testu u decembru

Vesti ZOI 11. feb 202210:14 6 komentara
REUTERS/Toby Melville

Međunarodna agencija za testiranje je u petak potvrdila da je mlada ruska klizačica Kamila Valijeva pala na doping testu krajem decembra u Sankt Peterburgu.

Rusko čudo od deteta je zablistala na početku Olimpijskih igara u Pekingu kada je pomogla svojoj reprezentaciji da osvoji ekipno zlato. 15-godišnja Kamila Valijeva je prva koja je izvela četvorostruki skok na Igrama, ali zapravo izgleda na njima nije trebalo ni da se nađe.

Ona je pala na testiranju u Sankt Peterburgu na ruskom šampionatu u umetničkom klizanju, ali je Ruska antidoping agencija ukinula njenu suspenziju. Tako joj je omogućila da učestvuje u Pekingu, a sda Svetska antidoping agencija ima saznanja o njenom uzorku iz decembra.

Valijeva je bila pozitivna na trimetazidin koji se kroisti kao prevencija u lečenju protiv angine, a WADA je zabranjuje jer unapređuje fizičku sposobnost.

Medalje ruskim klizačima još nisu dodeljene, a sve će se znati posle odluke Suda za sportsku arbitražu. Inače osvajači srebra u ekipnoj konkurenciji u klizanju su Amerikanci koji takođe čekaju sa velikim interesovanjem ishod suđenja. Kamila Valijeva je i dalje u Pekingu gde se sprema za sledeće nastupe.