„Kamiločka, cela zemlja je uz tebe, mi se ne predajemo“

Vesti ZOI 10. feb 202213:00 2 komentara
Kamila Valijeva
REUTERS/Aleksandra Szmigiel

Kamila Valijeva u centru je pažnje na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu. Zanemo je svet kada je u ekipnom takmičenju izvela četvorostruki okret i pomogla Rusiji da dođe do zlata, a od jutarnjih časova u četvrtak o njoj se priča u negativnom kontekstu.

Navodno, petnaestogodišnjakinja je pred dolazak u Peking imala pozitivan doping test na zabranjeni lek za srce trimetazidin koji pomaže u lečenju angine pektoris i poboljšava prokrvljenost.

Portparol Međunarodnog olimpijskog komiteta Skot Adams rekao je na konferenciji za medije da je priča „o doping skandalu obična spekulacija“ te da ne može da komentariše detalje pravnog postupka koji je u toku.

Za mladu takmičarku, koja nije pod suspenzijom i trenira pred nastupe u pojedinačnoj konkurenciji, iz Rusije, ali i ostalih delova sveta stiže i podrška.

Povezano

Ruski novinar Vasilij Konov, ne navodeći svoje izvore, rekao je da se radi o testu uzorka koji je uzet dva meseca pred njen dolazak u Peking:

„Lek trimetazidin ni na koji način ne pomaže sportistima. Uopšte. Pronađen je u jednom uzorkzu uzetom u decembru. Minorna količina. Nije ga bilo u uzorcima uzetim ni pre ni posle toga. Nema dopinga! Ne! Ovaj lek za srce nema uticaj na nastupe. Ostavite Kamilu na miru“, poručio je Konov na društvenim mrežama.

U izjavi za Rojters doktorka Sadija Kan, kardiolog Nortvestern univerziteta Fajnberg navodi ipak da bi u teoriji ovaj lek mogao da utiče na nastupe sportista.

„Potencijalno, ideja bi mogla da bude da ako poboljšate dotok krvi možete da poboljšate nečiju sposobnost sa duže trenira ili da vežba efikasnije omogućavajući srcu da radi super-normalno“, rekla je ona ali je i dodala da ne postoje dokazi da se ovaj lek koristi na takav način i iz takvih razloga.

Čuvena klizačica i olimpijska šampionka Tatjana Navka podržala je mladu Valijevu i rekla da veruje da ona ima snage da se izbori sa svim pritiscima sa kojima je suočena.

„Kamila Vilajeva je maleni, lomljivi, predivni anđeo sa pravim sportskim karakterom, neko ko ispisuje istoriju, umetnošću i lepotom na ledu, neko ko nam je doneo neverovatne emocije lepotom svog klizanja!

Kamiločka, cela zamlja navija za tebe, svi brinemo i podržavamo te! Sigurna sam da imaš dovoljno mentalne snage i sportske mudrosti iako si veoma mlada sa se nosiš sa ovim pritiskom i namernom negativnošču koja stiže iz spoljnjeg sveta!

Anđele dragi, želim ti da ne obraćaš pažnju, saberi se, fokusiraj i samo idi napred visoko podignute glave! Ti si zvezda, ti si olimpijski šampion! Mi smo uz tebe, cela zemlja veruje!

Šaljemo ti podršku i ljubav i želimo ti da ostvariš rezultat koji zaslužuješ. Teško je biti lider jer to uvek nosi mnogo pritiska, negativnih emocija drugih takmičara, a u ovom ‘modernom’ svetu ima toga još. Ali mi ne odustajemo! Srećom, dozvoljeno ti je da treniraš, a MOK je ovu situaciju sa pravom nazvao samo spekulacijama i glasinama“, napisala je Navka na svom Instagramu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare