Leser: Apsurdno je da Kina organizuje Olimpijske igre

Vesti ZOI 15. feb 202213:56 > 13:57 4 komentara
Erik Leser
REUTERS/Leonhard Foeger

Nemački biatlonac, osvajač tri olimpijske medalje Erik Leser kritikovao je, ponovo, Međunarodni olimpijski komitet i njegovog predsednika Tomasa Baha zbog odluke da se Pekingu dodeli organizacija Zimskih olimpijskih igara.

„Sada mi sportisti plaćamo za ono što Međunarodni olimpijski komitet nije mogao da kontroliše. Stojimo sada ovde i pokušavamo sami sebe da opravdamo što učestvujemo na Igrama u zemlji u kojoj se višestuko krše ljudska prava. U tome moramo da budemo i kritični zbog onoga što predsednik MOK Tomas Bah radi. Političke situacije u Kini svi smo svesni, upozoravali su brojni sportisti na to pre Igara, ali to je MOK morao da razjasni godinama ranije“, rekao je Leser u intervjuu za Minhenski merkur pre odlaska na Olimpijske igre.

Povezano

Nakon poslednje trke na Igrama u karijeri, muške štafete 4×7.5 kilometara u kojoj je Nemačka u uzbudljivoj poslednjoj izmeni ostala bez medalje, Leser je ponovio svoje kritike.

„Organizacija je perfektna, ali to smo i očekivali. Ali, kritike ostaju, i dalje smatram da je apsurdno da Kina organizuje Olimpijeske igre. A to pitanje se samo gura pod tepih“, preneo je ZDF Leserovu izjavu u kojoj je biatlonac podsetio i na bliske veze Tomasa Baha sa kineskim zvaničnicima.