MOK: Valijeva može da se takmiči, ali bez dodele medalja

Vesti ZOI 14. feb 202211:10 > 11:15 0 komentara
Catherine Ivill, Getty Images

Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog komiteta prihvatio je odluku Suda za sportsku arbitražu da dozvoli mladoj klizačici Kamili Valijevoj da nastavi da se takmiči u Pekingu. Ipak, tim Rusije još neće dobiti svoje zlatne medalje, pošto je odlučeno da se ceremonija dodele odloži do okončanja postupka protiv 15-godišnjakinje.

Sud za sportsku arbitražu je u ponedeljak odlučio da ne izrekne privremenu suspenziju 15-godišnjakinji koja je u decembru pala na doping testu.

MOK je saopštio da poštuje vladavinu prava i da će zbog toga će dozvoliti Ruskinji da učestvuje u pojedinačnom takmičenju u utorak i četvrtak.

povezane vesti

Istovremeno, MOK podseća da odluka Suda za sportsku arbitražu nije u vezi sa pitanjem da li je Valijeva prekršila antidoping pravila, već samo o tome da li će biti privremeno suspendovana, te da kompletan slučaj, koji se tiče kršenja antidoping pravila, još nije zaključen.

Na osnovu toga, Izvršni odbor je, posle konsultacije sa nacionalnim olimpijskim komitetima, doneo je odluku da ‘u interesu jednakog odnosa prema svim sportistima i nacionalnim olimpijskim komitetima’, ne bi bilo prikladno održati ceremoniju dodele medalja najboljim timovima u ekipnom takmičenju, jer bi ona uključivala sportistu koji ima pozitivan A uzorak, ali čije kršenje antidoping pravila još nije utvrđeno.

Takođe se navodi da ukoliko Valijeva završi među tri najbolje takmičarke u pojedinačnoj konkurenciji, ceremonija medalja se neće održati.

„Dodele medalja biće organizovane pošto slučaj gospođice Valijeve bude okončan“, stoji u saopštenju.

Od Međunarodne klizačke unije je zatraženo da 25 takmičarki učestvuje u slobodnom programu 17. februrara, ukoliko Ruskinja bude među 24 najbolje posle kratkog programa.