MOK vs Valijeva: U slobodnom programu „24 plus Ruskinja“

Vesti ZOI 15. feb 202216:30 8 komentara
Kamila Valijeva
REUTERS/Aleksandra Szmigiel

Kada je Sud za sportsku arbitražu presudio da Kamila Valijeva može da se takiči, odgovor Međunarodnog olimpijskog komiteta bio je da, ukoliko Ruskinja dođe do nekog od tri odličja, dodele medalja neće biti.

Iako od prvog dana sa konferencija za medije poručuju da imaju neutralan stav, iz Međunarodnog olimpjskog komiteta doneli su odluku da ukoliko Kamila Valijeva osvoji jedno od odličja i u pojedinačnoj konkurenciji, medalje neće odmah biti dodeljene.

Povezano

Uporište za ovakvu odluku MOK je pronašao u delu preduse Suda za sportsu arbitražu koji je naveo da je odlučivao samo o slučaju doping testa iz decembra 2021. godine ali ne i o dodeli medalja za timski nastup u kome je upravo Valijeva „pogurala“ Rusiju do zlata te da je to poseban pravni problem koji će imati i posebnu odluku.

Medalje u ekipnoj konkurenciji još uvek nisu dodeljene, a kako stvari stoje Valijeva će morati da čeka i na medalju koju će gotovo izvesno osvojiti i u pojedinačnoj konkurenciji.

U utorak je održan kratki program u kome je, i pored greške u izvođenju trostrukog aksela, Valijeva dominantno bila prva.

MOK je ovde otišao korak dalje. Nakon kratkog programa 24 najbolje ocenjene takmičarke izbore po propozicijama mesto u drugom delu takmičenja i nastupaju u slobodnom programu.

Ovoga puta to su „24 prvoplasirane takmičarke plus Valijeva“.

Ovakvom odlukom MOK stavlja dodatni pritisak na petnaestogodišnju Ruskinju pokazujući joj da zapravo njen rezultat i ne računa već da je ona tu samo zahvaljujući odluci CAS.

Slobodni program u ženskoj konkurenciji na programu je u četvrtak 17. februara od 11 časova po srednjeevropskom vremenu.