Nordijska kombinacija: Peta olimpijska medalja za Grabaka

Vesti ZOI 15. feb 202212:45 0 komentara
Jergen Grabak
AP Photo/Alessandra Tarantino via Guliver

U utorak je na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu održano takmičenja u nordijskoj kombinaciji u muškoj konkurenciji – najbolji u skijaškim skokovima na velikoj skakonici i trci na 10 kilometara u nordijskom skijanju bili su Norvežani. Zlatnu medalju osvojio je Jergen Grabak, dok je srebrni bio njegov sunarodnik Jens Luros Oftebro došao do srebra. Na postolju se našao i Japanac Akito Vatabe.

Grabak je imao 13. najbolji skok (126,5 metara, 108 poena), ali je zato briljirao u nordijskom skijanju i stigao do zlata sa vremenom 27:13,4, sa 0,4 sekunde viška u odnosu na srebrnog Oftebroa.

ZOI:

Bile su ovo peta olimpijska medalja za 30-godišnjeg Grabaka, treća zlatna, a druga u Pekingu, pošto je prethodno u nordijskoj kombinaciji na maloj skakaonici osvojio srebro. Grabak je i u Sočiju 2014. u kombinaciji na velikoj skakaonici bio šampion.

Bronzani Vatabe je osvojio svoju treću olimpijsku medalju, a na igrama je učestvovao po peti put.

Među prvom desetoricom takmičara našli su se još Manuel Fajst (Nemačka), Lukas Grajderer (Austrija), Johanes Lamparter (Austrija), Vincenc Gajger (Nemačka), Jarl Magnus Riber (Norveška), Kristjan Ilves (Estonija) i Julijan Šmid (Nemačka).

Riber je najveći tragičar finala jer je imao veliku prednost u kros-kantriju, prethodno je bio najbolji u skokovima, a onda na startu kros-kantri trke je pogrešno skrenuo i tako prokockao čak 20 sekundi svog vođstva.

Prethodni olimpijski prvak Johanes Ridzek iz Nemačke završio je takmičenje u Pekingu tek na 30. poziciji. Na prošlim igrama u Pjongčangu u ovoj diciplini dominirali su Nemci – Ridzek je uzeo zlato, a njegovi sunarodnici Fabijan Risle i Erik Frencel srebro i bronzu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!