Odbrana Valijeve: Dedin lek uzrok pozitivnog testa

Vesti ZOI 15. feb 202211:40 > 11:45 7 komentara
Kamila Valijeva
REUTERS/Toby Melville

Iz tima ruske klizačice Kamile Valijeve tvrde da je 15-godišnjakinja bila pozitivna na antidopnig testiranju jer je greškom uzela lek za srce svog dede, otkrio je zvaničnik Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Valijeva je pala na antidoping testu u decembru, pošto je bila pozitivna na trimetazidin, ali joj je odlukom Suda za sportsku arbitražu dozvoljeno da se takmiči na Olimpijskim igrama.

„Njen argument je da je kontaminacija posledica upotrebe proizvoda koji je njen deda uzimao“, rekao je Denis Osvald, predsednik disciplinske komisije MOK.

Povezane vesti:

On je dodao da je iznenađen pažnjom koju je ovaj slučaj privukao.

„Iznenađujuće je da ljudi iz celog sveta imaju mišljenje i komentare o ovom slučaju kada mi sami ne znamo detalje. Lako je kritikovati kada ne znate šta se dešava. Pokušavamo da primenimo prinicp pravde i pravičnog procesa i poštujemo zakon“.

Svetska antidoping agencija pokrenula je istragu protiv tima mlade klizačice – njenih trenera, lekara i drugih odraslih osoba koje sarađuju sa njom. Osvald je dodao da veruje da 15-godišnjakinja ništa loše ne bi uradila sama.

Kako navodi Osvald, ruska klizačica još nije tražila testiranje B uzorka, na šta ima pravo. Prema pravili WADA, sportisti koji imaju pozitivan A uzorak imaju pravo da traže testiranje B uzorka.

Valijeva je osvojila timsko zlato sa Rusijo, a u utorak je počela takmičenje u pojedinačnoj konkurenciji.