„Oni su đubrad i nakaze“ – gala ceremonija bez Valijeve

Vesti ZOI 17. feb 202218:58 > 19:12 12 komentara
Kamila Valijeva
REUTERS/Robert Deutsch-USA TODAY Sports

Sve što se dešavalo u proteklih 11 dana u njenom mladom životu, na prvim Olimpijskim igrama na kojim je nastupila, slomilo je Kamilu Valijevu u najvažnijem nastupu u njenoj karijeri i ostala je bez medalje.

Prva posle kratkog programa u kome se videlo da se bori sa koncentracijom samo u jednom momentu, potpuno se slomila u slobodnom programu. Greške koje su se nizale donele su suze ne samo na njenom licu već i na licima njenih koleginica iz reprezentacije Ane Šerbakove i Aleksandre Trusove koje su se okitile zlatom i bronzom. Zahvaljujući činjenici da je Valijeva završila na četvrtom mestu njih dve su mogle da dobiju medalje.

Nakon velikog razočaranja koje je doživela stigla je i vest da Kamila Valijeva neće nastupiti na klizačkoj gala ceremoniji, vrhuncu svakog velikog takmičenja, paradi najboljih.

Žensu konkurenciju na gala događaju predstavljaće Šerbakova, Trusova, Kaori Sakamoto koja je osvojila bronzu, šestoplasirana Ju Jong, sedmoplasirana Alis Liu i osmoplasirana Luna Hendriks.

Povezano

Tatjana Tarasova, poznati ruski klizački trener bila je besna zbog odluke da Valijeva ne nastupi na gala ceremoniji:

„Koja je bila u slobodnom programu? Peta? Ima pravo da nastupi! Postoje pravila i oni nemaju pravo da ih krše! Oni su đubrad i nakaze! I kažem to sa punom odgovornošću. Činjenica da Kamila neće učestvovati u gala programu… Pa to govori da su dobili šta su hteli“, rekla je Tarasova za ruske medije u komentaru odluke organoizatora o tome koje će devojke nastupiti na gala ceremoniji.

Oglasio se posle završenog takmičenja u ženskoj konkurenciji i legendarni Evgenij Plušenko, koji je već u nekoliko navrata putem Instagrama pokušao da podrži klizače pa je tako veoma emotivnu poruku poslao i Juzuru Hanju koji je u pokušaju da podigne sport na novi nivo ostao bez medalje.

„Olimpijske igre su najteže takmičenje. Ana Šerbakova je nova olimpijska šampionka. Tako moćno, a izgledalo je da to radi sa velikom lakoćom. Tvoj karakter je ono što te čini posebnom.
Sašenka, ispisala si istoriju – pet kvadratnih metara, kako to da ne bude kul?! Nije sve išlo glatko, ali siguran sam da će ti se snovi ostvariti.

Kamiločka, drži se. Nekada moraš da padneš kako bi poleteo visoko u budućnosti. Prošla si kroz mnogo stresa, veliki je pritisak bio na tebi, ali ti si veliki sportista koga voli ceo svet. Jedinstvena i neponoviljiva!

Potpuno sam siguran da za Sašu i Kamilu ovo nisu poslednje Olimpijske igre, nemojte nikada da odustenete“, poručio je dvostruki olimpijski šampion svojim sunarodnicama.

Uz čestitke Šerbakovoj i Trusovoj, ruski klizač Dmitri Alijev posebnu poruku uputio je Valijevoj:

„Ana, Saša, Kamila – najvrednije devojke, najsnažnije i najhrabrije devojčice. Ana, tvoj karakter nadmašio je sve i svakoga, doneo ti je zlato. Saša, bila si kao raketa i promenila si ovim nastupom ceo sport.

Kamila, ti si najbolja, svi sve znaju veoma dobro. Ti si idola. Ti si najbolja i zaslužuješ da to svi znaju“, poručio je Alijev.