Previše padova Valijeve! Zlato za Šerbakovu

Vesti ZOI 17. feb 202214:58 > 17:23 4 komentara
The Yomiuri Shimbun via AP Images

Ana Šerbakova je osvojila zlato na Olimpijskim igrama u Pekingu u pojedinačnoj konkurenciji. Mlada Kamila Valijeva je bila najveći favorit i vodeća posle kratkog programa, ali je podlegla pritisku javnosti i imala je ogromne greške i nekoliko padova zbog čega je završila bez medalje.

Jasno je bilo i pre poslednjeg takmičenja, da je Kamila Valijeva pod ogromnim pritiskom. Ogromno očekivanje ruske javnosti, neverovatan pritisak zbog navodnog dopingovanja i lična očekivanja, nažalost su učinili svoje. Jedna od najtalentovanijih sportistkinja ikada, nije uspela da dođe do medalje u pojedinačnoj konkurenciji na Olimpijskim igrama.

Očekivalo se da će Kamila napraviti nekoliko četvorostrukih skokova, da će plesati po ledu, kao što je to bio slučaj u utorak u kratkom programu, ali ništa od toga se nije desilo. Odmah je pokazala nesigurnost, imala je problema prilikom doskoka, a kada u jednom trenutku završila i na ledu, bilo je jasno da od zlata nema ništa. Izgorela je u želji Kamila i na kraju ostala čak i bez medalje. Bila je neutešna, ali je smogla snage da čestita dve godine starijoj Ani Šerbakovoj.

Rođena Moskovljanka, odradila je sjajan slobodni program, a zahvaljujući nešto boljem kratkom programu, imala je u zbiru više poena od Aleksandre Trusove. Ova je potpuno zasenila konkurenciju u četvrtak, izvela čak pet četvorostrukih skokova u jednoj kompoziciji, prvi put u istoriji umetničkog klizanja. Naime, sudije su joj bodovale četvorostruki flip, četvorostruki salhov, četvorostruki tulup uz malu grešku, kombinaciju četvorostrukog luca sa trosutrukim tulupom i četvorostruki luc. Ipak, morala je da se zadovolji srebrom.

Bronzana je bila Japanka Kaori Sakamoto.

AP Photo/David J. Phillip

Pred izlazak poslednjih šest klizačica koje su bile najbolje u kratkom programu u utorak najbolja je bila Amerikanka Alisa Liu. Ona je imala ukupno 208,95 poena i to tog momenta je imala najbolji rezultat u slobodnom klizanju. Leona Hendriks iz Belgije je bila druga, a Je Lim Kim iz Koreje treća.

Odmah je prva klizačica u toj poslednjoj grupi pokazala da su one koje su se do tada našle na ledu daleko od medalja. Jung Ju iz Koreje je imala najbolji rezultat i preuzela je prvo mesto. Nju je sa prvog mesta sklonila Japanka Vakaba Higuči koja je imala nešto lošiji slobodni program, ali zahvaljujući sjajnom kratkom programu preuzela je prvo mesto.

Aleksandra Trusova je zatim potpuno rasturila konkurenciju. Ostvarila je preko 100 poena u slobodnom programu dok su klizačice pre nje uglavnom jedva prelazile 70. Izvela je skokove sa četiri rotacije što je u ženskom klizanju pošlo za rukom samo njoj i Kamili Valijevoj. Jasno je bilo da najbolje takmičarke tek dolaze na red u Pekingu. Trusova je imala preko 177 bodova, dok joj je do tada u karijeri najbolja ocena bila za 11 manja.

Kaori Sakamoto je bila sledeća i iako je imala savršen nastup bila je za dvadesetak bodova lošije ocenjena od Trusove. Ukupno je imala 24 boda manje od Trusove i u tom trenutku je zauzela drugo mesto.

Ana Ščerbakova je bila pretposlednja na programu, izvodila je četvorostruke skokove i uspela je da nadmaši Trusovu. Imala je u ukupnom rezultatu četiri boda više, a prvo mesto je zauzela ipak zahvaljujući daleko boljem rezultatu u kratkom programu u odnosu na Trusovu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare