Ričardson, Valijeva, rasizam, doping i MOK

Vesti ZOI 16. feb 202212:16 > 12:23 1 komentar
Šakari Ričardson
REUTERS/Kirby Lee-USA TODAY Sports

U centru pažnje na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu našla se petnaestogodišnja ruska klizačica Kamila Valijeva, a dodatno je plamen raspirila američka sprinterka Šakari Ričardson pokušavajući da uporedi svoj i slučaj ruske olimpijke.

Tragom pozitivnog doping testa

Kamila Valijeva bila je u decembru prošle godine na Državnom prvenstvu Rusije pozitivna na lek trimetadzin koji je u njenoj krvi pronađen u mikro tragovima. Ruska klizačka federacija suspendovala je Valijevu, ali je suspenzija ukinuta nakon njene žalbe Ruskoj antidoping agenciji te je klizačica dobila dozvolu za dolazak u Peking. Tragova ovog leka koji se koristi za lečenje angine pektoris u njenim doping testovima nije bilo ni pre ni posle tog spornog testa.

Nakon ekipnog takmičenja u umetničkom klizanju koje je obeležila upravo Valijeva koja je Rusiji donela zlato krenula je cela ujdruma – pokrenut je pravni postupak i žalba pred Sudom za sportsku arbitražu (CAS). Međunarodni olimpijski komitet (MOK) izrekao je Valijevoj privremenu suspenziju 8. februara, ali je ona ukinuta nepuna 24 sata kasnije kada je Ruski olimpijski komitet uložio žalbe Međunarodnoj klizačkoj federaciji, Svetskoj antidoping agenciji i Sudu za sportsku arbitražu.

Povezano

CAS je doneo odluku da Valijeva može da se takmiči, a odgovor MOK bio je da medalje neće biti dodeljene dok se ne završi odvojeni pravni postupak koji se na tu temu vodi i o kome CAS nije želeo da odlučuje.

Kratki program

Valijeva je nakon dana neizvesnosti, tokom kojih je imala dozvolu da trenira, nastupila u kratkom programu u pojedinačnoj konkurenciji. I dominantno je bila prva.

„Nepristrasnost“ MOK, koji nije želeo sam da donese odluku o učešću ili suspenziji Valijeve na Igrama u Pekingu već je to uz obrazloženje da ne može da bude u sukobu interesa prepustio CAS, sada je zauzeo prilično jasan stav. Nakon kratkog programa u nastavak takmičenja po propozicijama takmičenja prolaze 24 najbolje ocenjene klizačice. U sredu su mesto u slobodnom programu obezbedile, po odluci MOK, „24 najbolje plasirane takmičarke i Kamila Valijeva“.

Kamila Valijeva
REUTERS/Aleksandra Szmigiel

Slučaj Ričardson

Mnogi su danima poredili slučaj ruske klizačice, posebno ukazujući na činjenicu da je ona zbog svojih godina pred Svetskom antidoping agencijom „zaštićeno lice“, sa slučajem koji smo imali minulog leta kada je Igre u Tokiju propustila Aamerička sprinterka Šakari Ričardson.

Ričardson je propustila Olimpijske igre zato što je odrađivala jednomesečnu suspenziju nakon što je na doping testu bila pozitivna na kanabis. Kako bi izbegla potencijalno strožu kaznu, Ričardson se nagodila sa Svetskom antidoping agencijom i Olimpijskim komitetom Sjedinjenih Američkih Država.

Kakve veze ima boja kože sa dopingom?

Verovatno poneta hajkom na društvenim mrežama, oglasila se i sama Ričardson koja je od MOK zahtevala objašnjenje zašto i kako Valijeva može da se takmiči, a ona nije mogla. Pa je to začinila i posrednom optužbom MOK za rasizam.

Možda vas zanima

„Da li možemo da dobijemo neki smislen odgovor u čemu je razlika u slučavu Valijeve i mene? Meni je umrla majka, ne mogu da trčim, a takođe sam bila favorit za neku od medalja. Jedina razlika je u tome što sam ja crna mlada dama“, napisala je ona pa dodala:

„Pala je na testu u decembru i svet je to tek saznao. Moji rezultati objavljeni su nakon sedam dana i moje ime i talenat bili su izloženi ljudima na razapinjanje“.

Činjenica jeste da se o testu iz decembra govori tek sada, ali je teško zamisliti da MOK za njega nije znao ako se u obzir uzmu stroge kontrole za svakog pojedinog ruskog sportistu koji dobije dozvolu krovne svetske olimpijske organizacije da se takmiči, posebno ako znamo da je postojala suspenzija i žalbeni postupak već u decembru.

A šta kaže MOK?

Što se tiče MOK, ova dva slučaja nemaju nikakve sličnosti.

„Svaki pojedinačni slučaj se razlikuje. Ričardson je bila pozitivna 19. juna 2021, bilo je vremena do Igara u Tokiju (koje su počele 23. jula, prim.aut.)“, podsetio je portparol MOK Mark Adams.

„Kada su stigli njeni rezultati, Američka antidoping agencija dobila je nalog da se ovim slučajem pozabavi pre Igara. Gospođica Ričardson je prihvatila da odradi jednomesečnu suspenziju koja je počela 28. juna“, dodao je on i zaključio:

„Rekao bih da ova dva slučaja i nemaju mnogo sličnosti“.

Šta god da se dogodi, kako god se završe i takmičenje i postupak koji će dati odgovor o dodeli medalja, priča o devojčici koja bi mogla da bude budućnost umetničkog klizanja za neke je tek počela, za neke će zauvek biti ukaljana testom iz decembra 2021, a nekima će biti završena onim istorijskim četvorostrukim okretom na ekipnom takmičenju, pre nego što je išta od ovoga bilo poznato.