Rusi posle 42 godine zlatni u muškoj štafeti

Vesti ZOI 13. feb 202210:06 > 13:48 3 komentara
Rusija - zlatna štafeta 4x10 km
By: Lars Baron

Rusija je u velikom stilu osvojila zlatnu medalju u muškoj štafeti 4 x 10 kilometara u skijaškom trčanju na Olimpijskim igrama u Pekingu.

Zbornaja je i pre starta važila za glavnog favorita i momci su to na stazi apsolutno opravdali. Sve je bilo rešeno već praktično posle prve deonice. Odlični Aleksej Červotkin ostavio je prednost Boljšunovu od 22 sekunde i više se pitanje pobednika nije dovodilo.

povezane vesti

Aleksandar Boljšunov, Denis Spicov i Sergej Ustjugov su do kraja samo uvećavali prednost i stigli do najsjajnijeg odličja, prvog za svoju zemlju u štafeti još od OI u Lejk Plesidu – 1980. godine. U cilju su imali vreme od 1:54;50,7 časova.

Srebro je završilo oko vrata Norvežana. U poslednjoj izmeni viđena je velika borba između Norveške i Francuske. Johanes Hesflot Klebo se odvojio od Morisa Manjifike, koji je ipak uspeo da ga stigne uoči poslednjeg kruga od 3,3 kilometra.

Ipak, Norvežanin je ponovo pokazao da je najbolji sprinter današnjice i doneo je svojoj zemlji drugo mesto, dok je Francuska uzela bronzu. Norveška u sastavu Iversen, Golberg, Holund i Klebo je kasnila minut i sedam sekundi, a Francuska sa Žuvom, Parizom, Lapaluom i Manjifikom, minut i 16 sekundi za Rusima

Takmičenja u skijaškom trčanju nastavljaju se u sredu 16. februara, kada su na programu timske trke u obe konkurencije ovaj put u sprintu klasičnim stilom.