Valijeva u suzama do prvog mesta nakon kratkog programa

Vesti ZOI 15. feb 202215:33 > 16:32 4 komentara
Kamila Valijeva
REUTERS/Evgenia Novozhenina

Završen je kratki program u umetničkom klizanju za žene, a nakon prvog dana u vođstvu je Kamila Valijeva.

Kamila Valijeva, devojčica koja se našla u centru pažnje zbog doping testa na kome je pala u decembru i koja je nakon žalbe Međunardnog olimpijskog komiteta na kraju dobila dozvolu Suda za sportsku arbitražu da se takmiči, imala je veoma emotivan nastup.

U suzama je Valijeva napustila led. Sve što je nosila na leđima ovih dana u Pekingu srušilo se na njen prvi skok u kratkom programu, pa nije do kraja izvela trostruki aksel, ali je u nastavku programa bila dominantna i savršeno precizna pa je za tehničku izvedbu dobila ocenu 44.33, a sa ukupnom ocenom 82.16 zauzela je prvo mesto.

Ana Šerbakova otklizala je jedina tehnički bez greške, ali ni to nije bilo dovoljno da u tehničkoj oceni dostigne nastup Valijeve. Za tehničku izvedbu dobila je ocenu 42.87, ukupno je ocenjena sa 80.20 i to joj je na polovini borbe za medalju donelo drugo mesto.

Treće mesto zauzela je Japanka Laori Sakamoto, sjajnim nastupom, ali uz malu grešku i sa ukupnom ocenom 79.84.

Odlična je bila i Aleksandra Trusova, koja je pogrešila u trostrukom akselu, ali je na kraju zauzela četvrto mesto ukupnom ocenom 74.60.

Sjajne nastupe imale su i Japanka Vakaba Higuči koja u drugi deo takmičenja ulazi sa petog mesta uz mali zaostatak za Trusovom (73.51), kao i Korejka Jong Jo koja će teško do medalje, ali je nakon kratkog programa zauzela šesto mesto.

Najbolje 24 klizačice posle kratkog programa kvalifikovale su se za slobodni program koji je na programu u četvrtak, 17. februara od 11 časova po srednjeevropskom vremenu.