Slomio bočicu sa uzorkom krvi, ali ide na SP

Plivanje 14. jul 201915:11 > 15:51
Photo by Lintao Zhang/Getty Images

Trostruki olimpijski šampion u plivanju Sun Jang prekšio je antidoping pravila i zbog toga mu preti doživotna suspenzija, ali je za sada izbegao kaznu zbog toga.

Prema navodima britanskih medija, Sun je zajedno sa radnikom obezbeđenja čekićem razbio bočicu kada je predstavnica Svetske antidoping agencije u septembru došla u njegovu vilu u Džeđangu da uzme uzorak. Uprkos tome, Svetska federacija za vodene sportove je dozvolila Kinezu da se takmiči na predstojećem Svetskom prvenstvu u Južnoj Koreji, od 21. do 28. jula.

Sun je navodno dao traženi uzorak krvi, ali je odbio da isto uradi za urin, a predstavnica FINA je zabeležila da je do eskalacije problema došlo posle dolaska doktora kineskog tima Žena Baa. Tom prilikom, Ba je optužio glavnog službenika da takođe nije dovoljno kvalifikovan. Navodno, Sunova majka je bila ta koja je tražila da obezbeđenje donese čekić i razbije bočice sa uzorcima.

U izveštaju koja je objavila FINA, između ostalog, stoji da pomenuta predstavnica nije bila dovoljno kvalifikovana i da shodno tome nije bilo kršenja pravila kada je Sun u nekoliko navrata napustio prostoriju gde je trebalo da bude uzet uzorak.

Odluka da se dopusti učešće na planetarnom takmičenju kineskom plivaču podigla je veliku prašinu. Trener australijske reprezentacije Jako Ferheren izrazio je nezadovoljstvo zbog takve odluke.

„Slučajevi poput ovog svakako ne ulivaju poverenje u sistem“, izjavio je Ferheren i dodao, „Mislim da WADA, FINA i MOK moraju zajedno da rade kako bi pružili više jasnoće i transparentnosti“.

Svetska antidoping agencija podnela je žalbu Sudu za sportsku arbitažu zbog odluke FINA koja se odnosi na Suna. Ukoliko Sud donese presudu protiv Kineza preti mu doživotna suspenzija. Kinez je ranije tajno odradio tromesečnu suspenziju jer je koristio zabranjene supstance za koje je tvrdio da su za srčane probleme.

„Mnogo je pametnije pridržavati se uputstva doping službenika i dati uzorak u svakom slučaju nego rizikovati eventualno kršenje pravila“
, stoji u poruci koje je FINA panel poslao Sunu.

Kineski plivač je specijalista za mešoviti stil, a olimpijska zlata je osvojio u tri različite discipline – 200, 400 i 1.500 metara, a ima i devet titula svetskog šampiona, između ostalih uspeha.