"U životu i sportu je važno ustaneš i nastaviš dalje“

Plivanje 3. feb 202017:40 > 17:41
Foto: POKCG

Ilija Tadić, nalazio se na pragu plasmana na druge uzastopne Paraolimpijske igre u karijeri, iako ima samo 19 godina. U Brazilu je nosio zastavu Crne Gore na ceremoniji svečanog otvaranja, a od Japana su ga delile samo dve stotinke.

  Mladom Budvaninu se zaista ne može ništa zameriti. Borio se kao lav, dao je sve od sebe, ali fortuna jednostavno nije bila na njegovoj strani. U italijanskom Linjanu su mu nedostajale četiri, u Zagrebu dve, a u Splitu osam stotinki da 50 metara slobodnim stilom ispliva za 26.74 sekundi koliko je iznosila norma za Japan.

Iluzorno je na početku razgovora sa Ilijom Tadićem bilo postavljati pitanje kako se oseća, ali je postojao strah da odgovor ne bude – sa plivanjem je kraj. Međutim, borac bez mane i straha je odmah otklonio bilo kakvu dilemu po tom pitanju. Iako ima samo 19 godina….

U životu i sportu je najvažnije da kada primiš udarac, bez obzira koliko bolan i jak taj udarac bio, ustaneš i nastaviš dalje. Jako mi je teško palo što nisam uspeo da ispunim normu za Paraolimpijske igre. Dao sam sve od sebe, ali u disciplini kakva je 50 metara slobodnim stilom jednostavno sve mora da se poklopi. Meni je nekoliko puta treptaj oka, pa i manje od toga nedostajalo da stignemo do drugih uzastopnih Igara u karijeri. Malo sam pauzirao, malo ohladio glavu i srce, malo sredio misli. Za desetak dana se ponovo vraćam u bazen, počinjem pripreme za Evropsko prvenstvo koje me u maju očekuje u Portugalu“, naglasio je Ilija Tadić za Sport Klub i nastavio:

Sada ne bi bilo ozbiljno da najavljujem da ću se boriti za mesto na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine. Međutim, plivanje je sastavni deo mog života, nemam nameru da odustanem, ali idem korak po korak. Sada se polako fokusiram na šampionat Evrope, a zatim i na ostala takmičenja koja slede. Potrebno je mnogo truda, rada i odricanja da bi se stiglo do cilja, da bi se opstalo na vrhu u paklenoj konkurenciji. Ja plivanje volim, pa mi samim tim treninzi i ne padaju kao odricanje. Kao i uvek do sada nastaviću sa radom, nastaviću sa borbom, a nadam se da će mi dve stotinke koje su me delile od Japana, biti vraćene na neki način. Nepotrebno je da odgovaram na pitanje da li ću nastojati da stignemo do Pariza, jer sam odgovor dao već na početku razgovora. U sportu i životu je najvažnije da kada primiš udarac, ustaneš i nastaviš da se boriš. Upravo to i planiram da uradim“.

Ilija Tadić nije uspeo da ispliva normu za Paraolimpijske igre u Japanu, ali šanse da se nađe na Igrama još uvek nisu u potpunosti ugašene. Naime, Paraolimpijski komitet Crne Gore će aplicirati za specijalnu pozivnicu, a ostaje nada da će Međunarodni komitet pokazati razumevenje, da će momku kome su dve stotinke nedostajale da stigne do norme, omogućiti da drugi put uzastopno bude na Igrama.

Ukoliko se to ne dogodi, Ilija Tadić nastavlja sa borbom i okreće se velikim takmičenjima koja ga očekuju. Prvo u nizu je Evropsko prvenstvo koje se u maju mesecu održava u Portugalu. Zatim, korak po korak, do Paraolimpijskih igara u Parizu.